Hlavní obsah
Názory a úvahy

Změna klimatu: Kolotoč blábolů ze všech stran

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALL-E

Tragédie dnešní doby je opět slepá víra. Tím se naše doba neliší od jiných, jen se věří v jiné věci. Přesvědčení věřících ve vlastní pravdu zůstává. Realitu popírají všichni, jen každý jinou část.

Článek

Klima planety se mění a dnes za to může především člověk. Planeta tu bude dál, život bude dál prosperovat, ale bude jiný, než ho známe dnes. A tím bych to mohl ukončit, napsal jsem všechno podstatné. Samozřejmě si odplivne jak příslušník Poslední generace a nerůstová parta, tak milovník Vašíka Klause a jeho hranatý a dutý fanklub, co rád dělá brm, brm. Což mi připomnělo jeden vtip:

Přijde chlapeček do zverimexu a říká: „Prosím jednu želvu.“ Paní prodavačka mu ji prodá, ale za chvilku se chlapeček vrátí s tím, že želvička má horké bříško a že ji chce reklamovat. Prodavačka jí vymění. Za chvilku se opět vrátí chlapeček se druhou želvičkou v ruce. Paní prodavačka se ho zeptá: „Copak s nimi děláš?“ - "Brm, brm!"

Mentální úroveň mnohých stačí leda na to, aby natankovali, nastartovali auto a psali pod každý článek o počasí nebo klimatu bláboly o přirozených cyklech. Někdy, někde, záhadně nabyli dojmu, že mají intelekt a znalosti, které jim dávají jistotu, že ohledně změny klimatu mají víc znalostí než někdo, kdo z fyziky má zkoušku na vysoké škole. Strčí všechny geology do kapsy, i když nepoznají ani horniny usazené od vyvřelých, a taky všechny ekology převyšují, ale neví, co je nika. Žijeme v době hrdě vystavené ignorance, která má silný politický výtlak.

Abych byl vyvážený, pak tu máme hysterky a neurotiky, kteří se bojí, že uhoříme, že změna bude doslova katastrofou, a „serou maggi v kostkách“. Svůj strach chtějí řešit tak, že svět se bude řídit jejich strachem. Představte si, že arachnofobici budou vyžadovat vyhubení všech pavouků, nebo kolpofobici u všech žen odstranění pohlavních orgánů. Zní vám to jako blbost? No jasně, je to debilita na entou! Ale přesně tohle chtějí klimafobici. Nechápou, že životní úroveň lidí je dána energií, kterou bereme především z fosilních paliv. Nechápou, že energetická soustava musí být stabilní, a chtějí po společnosti léčit svůj strach jejím omezením, tedy převýchovou, a ještě myslí, že si to společnost demokraticky odhlasuje. Což mi připomnělo další vtip:

„Jean, dojděte mi natrhat jahody.“ „Ale pane, vždyť je zima!“ „Dobře, půjčte si moje rukavice.“

Celé by to bylo vtipné, kdyby se tyto dvě skupiny, z opačných konců stejné duté trubky, nepodílely téměř ze 100 % na veřejné diskuzi o klimatické změně. Pak se to divadlo stává z komedie tragédií.

Protože jsem de facto poslal všechny do sedinky s jejich chybným přístupem ke klimatické změně, čekám jen hejty. Jsem na ně zvyklý. Kecy ad hominem, bláboly o podlehnutí propagandě druhé strany od obou stran, zpochybňování vzdělání, intelektu a poukazování na věk - jednou cucák, podruhé starý. Takže tímhle mě fakt nikdo nepřekvapí. Jste mimo, ukazujete jen víc svou hloupost a ignoranci, a bavíte mě, ale škodíte nám všem, i sami sobě a proto tohle píšu.

Klima dnes mění člověk, ostatně děláme to déle, než vypouštíme skleníkové plyny z fosilních paliv. Jako druh měníme ekosystémy dávno, a s tím i klima, jen to bylo v menším rozsahu a regionálně. Jsme součást přírody, nejsme nějací vetřelci z venku, ale jsme schopní své ekosystémy změnit natolik, že v nich pak nemůžeme sami žít a to je celý problém se současnou změnou klimatu. Nejde o planetu, ale o nás lidi, lidstvo jako celek. Přes bláboly o národních státech jsme dávno globální civilizace. Problémy jedné části světa se přenáší do jiných. Snaha se uzavřít je stejně iluzorní jako vyhlásit samotu uprostřed davu, když se dá do pohybu, není šance, že by vás nevzal sebou.

A teď jsme konečně u politiky, kde se vede boj, ve kterém se bigotní víra oceňuje, protože pracuje se strachem, závistí, nenávistí a hloupostí jako základními surovinami.

Základní teze popíračů: „Člověk nemá na klima vliv, takže přestat používat fosilní paliva je nesmysl, a když je přestaneme používat, nastane konec světa.“

Základní teze klimahysteriků: „Klima mění člověk a když nepřestaneme používat fosilní paliva a chovat zvířata na maso, nastane konec světa.“

A co je vlastně podstatou tohoto chaosu? Především je to nedostatek racionálního myšlení a ochoty naslouchat vědeckým poznatkům. Všichni se raději uchýlí k extrémům a polarizaci, protože je to jednodušší než se pokusit pochopit komplexnost problému. Klimatická změna není černobílá záležitost. Neexistuje jednoduché řešení, které by uspokojilo všechny.

Ti, kdo tvrdí, že změna klimatu není díky lidské činnosti, ignorují ohromné množství důkazů a výzkumů, které ukazují opak. Na druhé straně máme ty, kteří prosazují radikální opatření bez ohledu na praktické důsledky a schopnost společnosti se přizpůsobit. Výsledek? Bezcílná debata, která nevede k žádným konstruktivním řešením.

V praxi bychom měli hledat kompromisy a pragmatická řešení, která umožní postupné snižování emisí a adaptaci na nové podmínky, aniž bychom zničili ekonomiku a životní úroveň lidí. Ano, musíme se odklonit od fosilních paliv, ale musí to být prováděno postupně a s ohledem na technologické možnosti a sociální dopady.

Představte si, že místo hysterického křiku a ignorování faktů bychom se zaměřili na podporu inovací v oblasti obnovitelných zdrojů energie a využití energie jaderné fúze, prozatím i štěpení, zvyšování energetické efektivity a ochranu přírodních ekosystémů. Možná by to bylo méně dramatické, ale rozhodně efektivnější.

Problém je, že to neprodává noviny a nesbírá lajky na sociálních sítích. Komplexní a vyvážená debata je nudná a těžko stravitelná pro ty, kteří hledají rychlé a jednoduché odpovědi na složité otázky. Takže nakonec zůstáváme u dvou táborů, které se navzájem překřikují a obviňují z ignorance, aniž by si uvědomily, že jsou jen dvěma stranami téže mince. Obě skupiny jsou tak zaměřené na svůj vlastní názor, že zapomínají na to nejdůležitější - hledání společného řešení, které by mohlo přinést skutečnou změnu.

Ale kdo ví, možná se jednou probudíme do světa, kde rozum a věda budou mít přednost před hysterickými výkřiky a slepou vírou. Do té doby se budeme muset spokojit s tímto klimatickým kolotočem blábolů a doufat, že nás nevyhodí z dráhy dřív, než najdeme cestu k rozumu.

A jestli si myslíte, že to celé bylo jen jedno velké plácnutí do vody, máte možná pravdu. Ale aspoň jsem se snažil použít rozum, což je víc, než se dá říct o mnohých účastnících této nekonečné diskuze.

Tak co, jdete na brm, brm, nebo v zimě na jahody, nebo začnete konečně něco užitečného dělat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz