Hlavní obsah

Co je domácí násilí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MyDuO aneb My s Duševním Onemocněním

Manželství či vztah někdy prochází těžkým obdobím, mnohdy probíhají hádky, občas může padnout i nějaká facka. Velmi často se setkáváme s tím, že po bouřlivé výměně názorů, jeden z partnerů obviní toho druhého z domácího násilí.

Článek

Avšak je nutné si uvědomit, že ne každé uhození, psychický nátlak aj. je možné tímto termínem označit. V tomto článku si rozebereme základní pravidla, která musí být splněna, aby šlo opravdu o domácí násilí.

✅ Domácí násilí – znaky:

1. Repetice (opakování)

2. Dlouhodobost

3. Eskalace (stupňování)

4. Jasné rozdělení rolí násilník X oběť

5. Neveřejnost

✅ Domácí násilí a jeho oběti

Nejčastěji bývá v pozici oběti žena. Ovšem domácí násilí v rodině je mnohdy pácháno také na mužích, dětech či seniorech. Ať už se obětí stane kdokoli, vždy je zde zřejmý dopad na fyzické i psychické zdraví.

Oběť často přejímá vinu sama na sebe, ospravedlňuje násilníkovy činy, zlehčuje následky, které přitom mohou mít (zejména u fyzického násilí) fatální konec, odmítá pomoc.

Z psychického hlediska se u oběti často vyskytuje postraumatická stresová porucha, vyznačující se nespavostí, nervozitou, psychickým vyčerpáním, časté jsou poruchy příjmu potravy, alkoholismus, narkomanie, sebevražedné myšlenky aj.

✅ Podoby domácího násilí v rodině:

1. Fyzické – nejčastěji bití, které se postupně stupňuje. Násilník může oběť kopat, škrtit, řezat, pálit cigaretou apod.

2. Psychické – násilník vyžaduje úplnou kontrolu nad obětí, vyhrožuje, zastrašuje, ponižuje, vydírá, snižuje důstojnost týrané osoby, zpochybňuje její duševní zdraví aj.

3. Sexuální – požadování sexuálního styku i přes nechuť oběti, znásilnění

4. Sociální a ekonomické – úplná kontrola nad financemi, odtržení oběti od okolí

✅ Fáze domácího násilí:

Násilník se pokaždé drží stejného scénáře. Nejprve vyvolává konflikt a napětí, poté přechází k samotnému násilí, po kterém vždy následuje lítost a pokud je mu odpuštěno nastává chvilkové období klidu. Postupem času se zkracuje interval mezi obdobím klidu a konfliktem, násilí nabývá na brutalitě.

✅ Domácí násilí – pomoc:

Pokud jste se stali obětí domácího násilí či víte o někom, na kom je pácháno, nenechávejte to být, ale vyhledejte pomoc, ať už se obrátíte na policii, neziskové organizace či psychologickou poradnu.

„Jsem proti násilí, protože i když se zdá, že je pro dobrou věc, ta dobrá věc je pouze přechodná, ale zlo, které zplodí, je trvalé!“

M. K. Gándhí

Článek je k přečtení zde: https://www.myduo.eu/2023/08/co-je-domaci-nasili.html

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶

Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz