Hlavní obsah
Psychologie

Jak pracuje dobrý psycholog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MyDuO aneb My s Duševním Onemocněním

Volně navazujeme na předchozí článek, ve kterém jsme vám vysvětlovali, jaký je rozdíl mezi psychiatrem a psychologem. Nyní se zaměříme pouze na osobu psychologa - kdo to je, jak najít dobrého psychologa a jak dobrý psycholog vlastně pracuje.

Článek

✅ Kdo je to psycholog? ✅ Kdo je to psycholog? ✅ Kdo je to psycholog? ✅ Kdo je to psycholog?

Psycholog je osoba, která vám pomůže vypořádat se s problémy, které již nebudete schopni řešit sami. Nejčastěji se jedná o krize osobní, manželské, partnerské a rodinné. Klienti se na psychologa nejčastěji obracejí s těmito problémy: nevěra, vyhaslá jiskra v manželství, nízké sebevědomí, stres, pracovní vyhoření, deprese, neshody v rodině, výchovné problémy dětí atd. Dobrý psycholog dokáže odhadnout sílu, která ve vás dřímá a zároveň najít zdroje uvnitř vás, které následně využijete k řešení těchto problémů.

Většina psychologů pracuje buďto ve svých soukromých praxích, nebo v sociálních organizacích a neziskovkách. Co se první skupiny týče, klient si hradí péči sám. Průměrná cena za konzultaci se pohybuje v rozmezí od 500 do 1500 Kč. Záleží na tom, na kolik si psycholog cení své práce, nebo z jaké lokality je. Psychologové z druhé skupiny jsou státními zaměstnanci nebo zaměstnanci různých neziskových a jiných sdružení, tudíž je platí jejich zaměstnavatel a vy máte sezení zdarma. Připravte se na to, že v takovýchto zařízeních jsou dlouhé čekací lhůty, někdy i tři měsíce.

Poslední dobou od různých mých klientů slýchávám stížnosti na jejich předchozí psychology. Nejčastěji se jedná o věci typu: nevěnoval/a se mi, nevěděl/a o čem jsme mluvili minule, necítil jsem se dobře. Každý psycholog by měl pracovat tak, aby nepoškozoval dobré jméno naší profese.

✅ Jak se pozná dobrý psycholog?

Dobrý psycholog se vám věnuje po celou dobu, kterou jste si zaplatili.

Znamená to tedy, že během tohoto času má vypnutý telefon, nepřijímá žádné jiné osoby ve své kanceláří, nečte si poštu na svém počítači. Každou sekundu věnuje vám a vašemu problému. Aktivně naslouchá a dává vám zpětnou vazbu.

✅ Dobrý psycholog ví, s kým mluví a zná váš problém.

Každý psycholog by si měl vést záznamy o svých klientech. Znamená to, že během konzultace si pečlivě zapisuje její průběh a své poznámky si ukládá. Když se pak rozhodnete v sezeních pokračovat, bude vědět, co jste probírali minule a nebude se vás ptát na to, co jste mu už řekli, či vám dokola radit to samé. Samozřejmě je třeba podoktnout, že veškeré záznamy má psycholog pečlivě zabezpečené tak, aby se k nim nedostal nikdo cizí.

✅ Dobrý psycholog udělá maximum pro to, abyste se u něj cítili dobře.

Bude věnovat dostatek času tomu, abyste si zvykli na novou situaci a dokázali navázat s psychologem terapeutický vztah, ve kterém se nebudete bát otevřít se. Dobrý psycholog by na vás neměl přehnaně tlačit, vyptávat se a hodnotit.

Mějte na paměti, že pokud se rozhodnete požádat psychologa o pomoc, máte právo na stoprocentní péči. Když nebudete spokojeni, neváhejte a psychologa vyměňte.Bohužel tak jako v každé profesi i zde se najdou jednotlivci, kteří nám pověst kazí. Nenechte se jimi tedy odradit.---ma

Článek je k přečtení zde : https://www.myduo.eu/2023/08/jak-pracuje-dobry-psycholog.html

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶

Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz