Hlavní obsah
Psychologie

Jak se zbavit strachu a jak s ním pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MyDuO aneb My s Duševním Onemocněním

Strach tvoří nedílnou součást života, ať již v pozitivním, či negativním smyslu. Kladnou stránku můžeme spatřovat v jeho funkci jakéhosi varování před nebezpečím, díky strachu se vyhýbáme situacím, které jsou pro nás hrozbou, či situacím, které…

Článek

…jsou pro nás hrozbou, či situacím, které nás ohrožují na životě. Ovšem strach může u jedince přerůst „ochranné“ meze a stává se chorobnou zátěží, omezením v běžném fungování člověka, vyvolává deprese, agresi, děs, hrůzu aj.jsou pro nás hrozbou, či situacím, které nás ohrožují na životě. Ovšem strach může u jedince přerůst „ochranné“ meze a stává se chorobnou zátěží, omezením v běžném fungování člověka, vyvolává deprese, agresi, děs, hrůzu aj.jsou pro nás hrozbou, či situacím, které nás ohrožují na životě. Ovšem strach může u jedince přerůst „ochranné“ meze a stává se chorobnou zátěží, omezením v běžném fungování člověka, vyvolává deprese, agresi, děs, hrůzu aj.jsou pro nás hrozbou, či situacím, které nás ohrožují na životě. Ovšem strach může u jedince přerůst „ochranné“ meze a stává se chorobnou zátěží, omezením v běžném fungování člověka, vyvolává deprese, agresi, děs, hrůzu aj.

Z hlediska psychologie strach rozdělujeme na tři základní skupiny: strach, úzkost, fóbie. Je potřeba tyto pojmy od sebe odlišit.

Úzkost není založená na konkrétním podnětu, může být krátkodobá i dlouhodobá, lehká či panická. Úzkosti předchází vždy nějaká obava či předvídání toho, co by se mohlo stát (např. obava z opuštění, separační úzkost u dětí).

Chorobný strach z předmětů a situací pak označujeme jako fóbii. Má přetrvávající a mnohdy anticipační charakter.

Strach je negativní emoce reagující na konkrétní podnět, často mu předchází špatná zkušenost, zážitek. Do velké míry bývá strach ovlivněn představivostí.

✅ Rozlišujeme několik typů strachu:

1. Atavistický (vrozený) – např. strach z bouřek, z některých zvířat, strach ze tmy.

2. Naučený – objevuje se časem, např. strach z porodu, strach ze smrti aj.

3. Tréma – strach z projevu na veřejnosti.

✅ Fyziologické projevy strachu:

🔹Palpitace (bušení srdce)

🔹Zrychlené dýchání

🔹Třas těla, bledost

🔹Zvýšený krevní tlak

🔹Piloerekce neboli tzv. husí kůže

✅ Základní pravidla, jak zvítězit nad strachem:

Postavit se strachu čelem, přiznat si čeho se obáváme a rozhodnout se s tím něco udělat.

Sestavit si seznam obav a možností, jak je překonat

Začněte „boj“ s nejlehčím bodem na seznamu, který jste si sestavili. Nebojte se požádat o pomoc rodinu, přátele, případně psychologa.

Vybijte si energii – jakmile se začnete bát, stoupne vám v těle hladina adrenalinu. Nesnažte se uklidnit, ale raději zvolte nějaký druh pohybu.

Odveďte pozornost od strachu, vymyslete si určitou činnost, úkol, při jehož plnění se musíte nanejvýš soustředit.

Jsou mezi námi i jedinci, kteří se strachu vystavují úmyslně, ať již sledováním hororových filmů, extrémními sporty apod. Pokud se mezi ně neřadíte, chcete své obavy řešit, ale sami si nevíte rady, vyhledejte pomoc odborníka.

–ma

Článek je k přečtení zde : https://www.myduo.eu/2023/08/jak-se-zbavit-strachu-jak-s-nim-pracovat.html

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶

Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz