Hlavní obsah

Rozchod, následný návrat k partnerovi a zase rozchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MyDuO aneb My s Duševním Onemocněním

Lidé jsou různí a stejně tak se liší názory a vnímání partnerských vztahů. Někdo věří v pravou lásku, partnera si pečlivě vybírá a pak s ním stráví zbytek života. Jiný skáče do vztahu po hlavě

Článek

snadno se zamilovává a stejně tak rychle u něj láska vyhasne.snadno se zamilovává a stejně tak rychle u něj láska vyhasne.snadno se zamilovává a stejně tak rychle u něj láska vyhasne.snadno se zamilovává a stejně tak rychle u něj láska vyhasne.

A pak tu máme ty, kteří jako by se stále neuměli rozhodnout, zda s jedním a tím samým partnerem vztah udržet, či nikoli. Stále dokola se scházejí a rozcházejí. V tomto článku se zaměříme právě na opakující se rozchody a návraty.

✅ Důvodů, proč se partneři neustále scházejí a rozcházejí je opravdu mnoho, vybrali jsme tedy ty nejběžnější:

🔹Nízké sebevědomí jednoho z partnerů - muž či žena neumí uvěřit tomu, že je někdo skutečně miluje natolik, aby s ním chtěl zůstat. Zajímavostí je, že takoví lidé působí na své okolí velmi sebejistě, chtějí však být neustále ujišťováni, že partnerovi na nich záleží. Často tak vyvolávají hádky, hrozí rozchodem nebo se opravdu rozejdou.

🔹Nevědí, co chtějí – toto bývá nejčastější příčina rozchodů a návratů. Jeden či oba partneři stále hledají od vztahu něco nového, neumí přesně popsat, co to je, ale jsou přesvědčeni, že jejich přítel/přítelkyně „to“ nemá.

🔹Strach – na jedné straně je zde touha po vážném vztahu, na druhé pak strach se vázat. Často se do vztahu vrhají rychle, chtějí být ujištěni, že to s nimi protějšek myslí opravdu vážně. Jakmile se dostanou do bodu, kdy můžou být spokojeni, dostanou strach a ze vztahu vycouvají.

🔹Rozchod jako potrestání – ať už za nedostatek projevované pozornosti a zájmu, či nevěru. Rozchod je zde použit jako forma trestu, aby si jeden uvědomil, že bez toho druhého nemá jeho život smysl. Ten z partnerů (častěji ženy), který je iniciátorem rozchodu, nepočítá s jiným koncem, než je opětovný návrat. V tomto případě je koloběh rozchodů a návratů nekonečným příběhem.

🔹Závislost na partnerovi – nikdo nechce zůstat sám, proto se často vracíme k našim ex. Neumíme si bez něj/ní představit budoucnost, mnohdy spíše ze zvyku. Krom citové závislosti může hrát velkou roli i závislost ekonomická (vysoký nájem, který sami platit nezvládnete; hypotéka aj.)

🔹Rozchody a návraty jako droga – každý rozchod sebou nese řadu pocitů. Ač je to k nevíře, i na opakovaných rozchodech a návratech může vzniknout závislost, respektive na pocitech, které partneři prožívají. Pokud se k sobě muž se ženou vrací, opakuje se scénář zamilovanosti, jako na začátku vztahu. Neustále si říkají, jak jim na sobě záleží, jak se mají rádi, co pro sebe znamenají.

✅ Rozchod a návrat– ano či ne? Kdy je lepší definitivní rozchod?

Na tyto otázky neexistuje jednoduchá odpověď. Pro někoho je určitá pauza ve vztahu prospěšná, partneři mají prostor, aby si uvědomili své chyby, dobré i špatné vlastnosti toho druhého, zjistili, zda bez sebe opravdu nemohou žít. Důležité je ovšem to, aby po návratu do vztahu na něm začali společně pracovat, rozvíjeli jej.

✅ V jakých případech tedy vztah, bez ohledu na předchozí návraty, ukončit?

Pokud s partnerem nemáte stejný názor na budoucnost (jeden chce děti, druhý ne; kariéra vs. cestování…), navzájem se nepřitahujete, nemilujete se, nežijete spolu, ale jen vedle sebe, nevěříte si (např. po nevěře se důvěra získává zpět velmi těžko a pomalu), nemáte společné zájmy (nevíte o čem si povídat, jak spolu trávit čas), jeden či oba odmítáte na vztahu cokoli měnit, pracovat na nedostatcích, kompromisech. Pokud se vás výše uvedené týká a vztah ukončíte, nemyslete již, ač je to sebevíc těžké, na návrat k bývalému partnerovi. Taky je velice důležitá svoboda ve vztahu.

✅ Jak se vyrovnat s rozchodem, jak rozchod zvládnout?

Učinili jste odvážný krok a rozhodli jste se vztah definitivně ukončit? Nastává vám tedy období plné úvah, bolesti, emocí. Zde je několik rad, jak se s těmito stavy vyrovnat.

🔹Udělejte generální úklid

Vše, co patřilo vašemu bývalému partnerovi vyhoďte, případně mu tyto věci vraťte. Požádejte někoho blízkého, aby byl při tom, pomohl vám se zbavit úplně všech připomínek, případně může věci odnést vašemu ex.

🔹Snažte se vyhýbat bývalému partnerovi

Myšlenka, že byste zůstali dobrými přáteli také není zrovna ideální, alespoň do doby, než se s rozchodem úplně vyrovnáte, překonáte pochyby případně, než navážete nový vztah.

🔹Snažte se rozchod psychicky zvládnout s „čistou hlavou“

🔹Neuchylujte se k pití alkoholu, drogám a jiným návykovým látkám.

🔹Sepište si všechny důvody, které vás k rozchodu vedly.

A neustále si je opakujte.

🔹Neseďte nečinně doma

Najděte si aktivitu, koníčka, který vás bude bavit a zlepší vám náladu.

🔹Opakujte si, že štěstí najdete i v jiném vztahu

Bolest z rozchodu postupně vyprchá.

🔹Dopřejte si dostatek času

Nesnažte se za každou cenu najít si muže/ženu co nejdříve. Opět by mohl nastat kolotoč rozchodů a návratů.

🔹Vyhledejte pomoc psychologa.

Pokud jste vy tou osobou, která iniciuje rozchody a návraty je pravděpodobné, že tento vzorec budete opakovat i v příštím vztahu. Je proto velice důležité problém vyřešit, sami to však nezvládnete. Psycholog bude v rámci terapie hledat příčiny (vědomé i nevědomé), jenž vás vedou k tomuto chování, a podle toho navrhne řešení. Stejně tak v případě, kdy iniciátorem je váš partner, je namístě odborná pomoc.---ma

Článek je k přečtení zde : https://www.myduo.eu/2023/08/rozchod-nasledne-navrat-k-partnerovi.html

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶

Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz