Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak předejít hádce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MyDuO aneb My s Duševním Onemocněním

Často můžete slyšet, že hádka je kořením vztahu a neodmyslitelně k němu patří. Jistě, žádný vztah není úplně idylický, výměnou názorů se mnohdy tzv. pročistí vzduch, ovšem pozor na extrémy, při kterých ztratíme všechny zábrany.

Článek

Ve vzteku totiž často vyslovíme i to, co bychom si jindy nechali pro sebe. Nikdo z nás nechce být ve vztahu v ryze submisivním postavení, člověk má naopak tendenci prosazovat svou vůli a názory. Nelze tak ovšem činit bezohledně, i hádka by měla mít určitá pravidla a úroveň.

✅ Fungující vztah vyžaduje notnou dávku tolerance.

Oba partneři chtějí být milovaní, často však mají na určité věci různé názory. Sestavili jsme pro vás několik bodů, které vám mohou pomoci předejít hádce.

✅ Co vám pomůže předejít hádce?

🔹Hledejte kompromisy

Tak jako vy, i váš protějšek má právo na své názory. Je samozřejmé, že každý z vás nahlíží na danou situaci jinak, má své potřeby a ty se snaží prosadit. Snažte se proto jeden druhého pochopit, porovnejte všechny argumenty a hledejte kompromis, který uspokojí obě strany.

🔹Mluvte o problémech hned jak nastanou

Jak již bylo řečeno v mnoha předchozích článcích, komunikace je základem fungujícího vztahu. Jestliže se vám něco nelíbí, řekněte to partnerovi hned, jinak se může stát, že se ve vás bude hromadit nespokojenost a vztek, a pak najednou vybouchnete, zazní mnoho zlého, a to se velmi špatně bere zpět.

🔹Buďte upřímní

Není nic horšího, než když před sebou máte tajnosti. Člověk má tendenci uchylovat se k milosrdným lžím, snaží se tak druhého do jisté míry ochránit, neublížit mu. Je třeba si uvědomit, že pravda si cestu vždy najde a to, co začalo jako nevinné tajemství, může partner vnímat jako zradu. Chcete-li se vyhnout následné hádce, říkejte si o svých pocitech, činech atd.

🔹Naučte se ovládat své emoce

Mluvte s partnerem slušně, neskákejte mu do řeči, nechte ho vyjádřit svůj názor, má na to právo. Neberte si vše moc osobně a nepoužívejte pláč, vztek a pocit ublížení jako zbraň.

🔹 Nechápejte partnera jako zdroj všech problémů

Jste-li nespokojeni, nesvalujte všechnu vinu na partnera. V životě se setkáme s mnoha lidmi či situacemi, které nás nějak vytočí, ať už je to v práci, obchodě, při jízdě autem aj. Nevylévejte si zlost na vašem protějšku. Naopak mu svěřte, co vás vytočilo a naštvalo, společně vše proberte a hledejte řešení.

🔹 Zkuste ustoupit

Nejvíce hádek vzniká z maličkostí. Jestliže diskutujete o malichernostech a vidíte, že druhá strana za žádnou cenu neustoupí, učiňte tak vy. Zprvu to nejspíše nebude jednoduché, ale uvidíte, že jakmile budete souhlasit s partnerem, vyhnete se mnoha nepříjemnostem. Toto však nelze aplikovat u vážných témat. Tam je namístě důkladně probrat všechny argumenty a najít řešení.

Pokud se s partnerem i přes všechny snahy stále hádáte, ať již kvůli maličkostem, ovšem nechcete vztah ukončit, zkuste vyhledat pomoc psychologa. Dostane se vám nového nezaujatého pohledu na věc a také se naučíte jak předejít hádkám ve vztahu.

Článek je k přečtení zde : https://www.myduo.eu/2023/08/jak-predejit-hadce.html

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶

Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz