Hlavní obsah
Psychologie

Ve vztahu s: Histrionská porucha osobnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes jsem si pro vás připravil první díl nového seriálu o vztazích s lidmi, kteří trpí nějakou z poruch osobnosti.

Článek

Je přirozené, že bychom chtěli ve svém životě potkat člověka, který se k nám bude perfektně hodit a vztah s ním bude přinejmenším skvělý jen s občasnými přeháňkami. Co když se ale zamilujeme do někoho, o kom jsme si mysleli, že skvělý je, ale vztah s ním se postupně mění v bojiště a my netušíme čím to je?

Cílem nynější minisérie je popsat poruchy osobnosti tak, aby partneři dokázali pochopit, čím si jejich protějšky prochází. Možná toto pochopení pomůže zlepšit jejich vzájemný vztah. V dnešním díle si představíme histrionskou poruchu osobnosti.

Typickým znakem této poruchy je egocentrizmus, nápadnost v chování a ve vztahu k druhým lidem. Jak poznám, že žiju s osobou, která má tímto způsobem narušenou osobnost?


Charakteristické jsou tyto projevy:

· teatrálnost a dramatičnost v chování,
· povrchní citové prožívání,
· výkyvy nálad,
· neustála nespokojenost,
· potřeba neustálé pozitivní zpětné vazby od okolí na svou osobu,
· sebestřednost,
· potřebují být neustále středem pozornosti,
· chovají se sexuálně provokujícím způsobem,
· snadná ovlivnitelnost,
· sklony k přehánění,
· sklony k manipulaci, vyžadují okamžité splnění svých přání
· sklony ke konfabulaci, vymýšlení neuvěřitelných historek, ve kterých hrají hlavní roli.

Jaký je vztah s touto osobou?

Jednoduše řečeno problematický. Bývají nestabilní, plné napětí a konfliktů. Na pořadu dne bývají často bouřlivé scény, výčitky. Osoba s histrionskou poruchou osobnosti neváhá manipulovat se svým protějškem pomocí demonstrativního suicidálního jednání. Pokud je partner neustále neujišťuje o jejich výjimečnosti, reagují zlostí. Partneři často hodnotí své protějšky jako sobecké, bezohledné a nespolehlivé, labilní. Tyto vztahy bývají často pouze povrchní. Osoby s histrionskou poruchou osobnosti nejsou totiž schopní k navazování hlubších vztahů.

Pokud již delší dobu pozorujete, že váš vztah je nápadně podobný tomu, který je popsaný v tomto článku a máte pocit, že váš partner má hodně společného s osobou popisovanou výše, obraťte se na odborníka. Psycholog je tou osobou, která vám pomůže zorientovat se v situaci, ve které jste se ocitli. Během partnerské terapie se můžete naučit, jak ve vztahu fungovat tak, aby obě strany byly spokojené.


Článek je k přečtení zde.

-----------

Líbí se vám tento příspěvek a chcete vidět víc? 🤔

Tak 💯% klikněte na Sledovat 👀 nebo na 🔔 a zůstaňme v kontaktu ! 🫶


Sledujte 👀 hashtag 👉 #MyDuO nebo #MysDusevnimOnemocnenim

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz