Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chybí vám v obci hřiště nebo místo k setkávání? Změňte to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Šolcová/archiv Nadace Via

Sousedská brigáda ve Velvarech

Hřiště, park nebo plovárna, na jejichž vzniku se podílí veřejnost, dokáží život v obci neuvěřitelně nakopnout. Sousedé, kteří společně vylepší veřejný prostor, teď mohou získat až půl milionu korun.

Článek

Ukázkovým příkladem toho, že se plánování přeměny veřejného prostoru s místními vyplatí, jsou středočeské Velvary. Když měl provoz zdejšího zarostlého rybníka zvaného Malvaňák přejít do soukromých rukou, napadlo Radima Woláka a jeho přátele z místního sdružení Natvrdlí něco lepšího: zažádají o grant Místo, kde žijeme na projekt přeměny areálu. Ačkoliv do uzávěrky žádostí zbývaly pouhé dva dny, podařilo se jim vyburcovat místní spolky a podklady společně připravili. A byli vybráni.

Plovárna jako stmelovací prvek

Veřejného plánování o nové podobě bývalé prvorepublikové plovárny se zúčastnilo více než dvě stě lidí. Za rok a  půl proběhlo takovýchto setkání několik, vznikl projekt proměny místa a  místní ochotně vyráželi na brigády. A zalíbilo se jim to natolik, že s  tím ani po revitalizaci areálu nechtěli přestat. A tak v práci pokračovali: obnovili náhon a pomocí kořenovky čistí vodu v nádrži. Na břehu rybníka také postavili modřínovou novostavbu nazvanou Velvarské Učko, která slouží jako komunitní centrum.

„Do plánování a oprav se zapojilo celé město. Nakonec jsme měli velké problémy utratit grantový příspěvek na realizaci prvních prací, protože nám pořád všichni dávali vše zadarmo,“ popisuje Radim Wolák, který se mezitím v  třítisícovém městě stal starostou. Lidé spolu podle něj díky projektu začali více mluvit a kromě plovárny tak rozkvetla i velvarská pospolitost.

Foto: archiv Nadace Via

Sousedská brigáda ve Velvarech

Ptejme se hlavně lidí

Sousedské projekty fungují podle Hany Morávkové z Nadace Via hned v několika rovinách. „Pokud zahrnete obyvatele do diskuzí o proměně místa v obci, lépe se s tím ztotožní a také se začnou více zajímat o veřejný prostor. Ještě lepší je, když potom mohou jít a s vylepšením obce vlastnoručně pomoci. Seznámí se s dalšími sousedy a upevní vztahy. Místní společenství se také stávají více soběstačná a vytváří si hlubší vztah ke krajině a místu, kde žijí.“

Dalším příkladem je jihočeský Strmilov, kde se skvěle sehraní sousedé spojili a s pomocí grantu oživili zanedbané prostranství mezi starou výstavbou a Novým Sídlištěm. Postupně vybudovali park U Koule a o tom, jak bude vypadat a pro koho bude určen, rozhodli společně s projektantkou sami obyvatelé. Teď se tu mohou procházet, cvičit, grilovat nebo pořádat akce. Pracovitý tým navíc neusnul na vavřínech a ve zvelebování obce pokračuje.

Vložená energie se vám mnohonásobně vrátí

Máte kolem vás místa, která by si zasloužila trochu vylepšit? Rádi byste poznali své sousedy, ale rozhodně se nechcete pouštět do organizace velkých projektů a akcí? To je naprosto v pořádku, začněte pomalu. Uspořádejte společné grilování nebo postavte ve vnitrobloku společný záhonek. Třeba zjistíte, že kolem sebe máte stejně naladěné sousedy a příště se pustíte i do větších akcí. S financováním vám pak mohou pomoci třeba právě programy, na kterých spolupracuje Nadace Via a Česká spořitelna. Kromě Velvar a Strmilova pomohly třeba i obci Lužná u Rakovníka, jejíž dvě části historicky spojovala 1,5 kilometru dlouhá třešňová alej. Původní stromy byly ale přestárlé a z 80 % odumřelé, případně již odstraněné a nahrazené nálety. Místní chtěli alej obnovit, a tak s pomocí spolku Lužná – místo pro život zažádali o grant. Uspěli a více než 30 sousedů během hodiny a půl zasázelo 57 stromků.

Foto: archiv Nadace Via

Příprava ohniště ve Strmilově

„K silnému jádru dobrovolníků se přidaly i nové rodiny, takže v tomhle ohledu se postupně zlepšujeme,“ konstatuje Martin Klocperk ze spolku Lužná – místo pro život a dodává: „Spojovací silnice mezi oběma částmi Lužné je velmi frekventovaná. Máme radost, že stojící stromky všem připomínají, že má smysl obětovat čas a energii ve prospěch veřejného prostoru. O stromy bude potřeba i nadále starat, takže o plány pro další sousedská setkávání je postaráno.“

Vadí vám zanedbaná místa ve vaší obci? Změňte to

Ačkoliv části starší generace mohou sousedské brigády nepříjemně evokovat „dobrovolný“ úklid kolem domu za minulého režimu, mladší ročníky to berou jinak. „Chtějí bydlet v hezkém prostředí a mít dobré vztahy se sousedy. A pak stačí jeden dva aktivní jedinci, kteří dokážou přijít s konkrétním nápadem a ostatní rozhýbat k činům, a věci se dají do pohybu,“ směje se Andrea Studihradová z České spořitelny a dodává: „O mikrogrant do výše 20 000 korun nebo grant do výše 100 000 korun mohou v rámci programu Dokážeme víc zažádat i sami sousedé – stačí, když se spojí alespoň tři. A do 13. března se mohou spolky, neziskové organizace a menší obce společně s místními obyvateli ucházet o grant až do výše půl milionu korun.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz