Hlavní obsah
Názory a úvahy

Začněte spolu mluvit (nedokonalý průvodce pro ty, komu už nestačí stěžovat si na poměry)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Archiv Nadace Via

Sousedské setkání v Bílé Vodě

Většina z nás už to tuší. Pouhým nadáváním u piva či jiného nápoje v útrobách naší oblíbené hospůdky nebo kavárny se jen málokdy svět skutečně změní.

Článek

Pokud vám něco pravidelně nedá spát, je to docela silný signál, že vám na tom záleží. A když vám na něčem záleží, je dobré si to přiznat. Možná že vám spánek vylepší, pokud se k důvodu své nespavosti postavíte čelem a začnete konat. Zde je pár tipů, jak můžete začít.

Pospolitost u nás v domě

Je vám to povědomé? Sousedy na schodech vašeho domu míjíte už dlouho, ale ani nevíte, jak se jmenují. Starší paní ze třetího patra moc nevychází z bytu a vy si říkáte – jak to dělá s nákupem, když k ní Rohlík ani Košík nejezdí, to byste si totiž všimli. Nebo ten zaplevelený záhon ve vnitrobloku, proč tam nejsou nějaké pěkné trvalky? A víte, co je dobrá zpráva? S tím vším se dá něco udělat. Prostě začít. Na paní ze třetího patra zazvoňte, představte se jí a zeptejte se, jestli něco nepotřebuje. Domluvte se s dalšími dvěma spřízněnými sousedy a záhon dejte do stavu, v jakém vám bude dělat radost.

A až budete sázet trvalky, poraďte se, kdy společně pozvete své sousedy na něco dobrého do vnitrobloku – jen tak, bez programu, abyste se poznali a začali spolu mluvit. My jsme v našem domě začali zářijovým posezením u burčáku a podávala se dýňová polévka z dýně, která si sama od sebe vyrostla vedle našeho kompostu. Přišla nás čtvrtina a byl to skvělý začátek.

A co vám bude odměnou? Když se poznáte, začnete spolu mluvit. Když spolu budete mluvit, najednou půjdou i věci, které roky předtím nešly. A hlavně – budete vědět, kdo vás zdraví a koho vy zdravíte na chodbě vašeho domu.

Foto: Archiv Nadace Via

Sousedská brigáda v Malém Březně

Život v mém městě či obci

Trápí vás, že to ve vašem městě nežije? Sami nemáte energii s tím něco dělat? Poptejte se a porozhlédněte se reálně i virtuálně ve svém okolí a téměř jistě najdete partu lidí, komunitní organizaci či neziskovku, která se kvalitě života vašeho města či obce věnuje. Domluvte si schůzku a zeptejte se, co potřebují a koho hledají. Jistě se dozvíte o mnoha příležitostech, jak se do činnosti – ve prospěch vaší obce či města – zapojit. Nabídněte pro bono svou expertizu – např. marketing, finance, PR, komunikaci, IT služby, programování.

Zdá se vám, že by to chtělo něco s větším dopadem a vlivem na celé město? Pokud jsou komunální volby na dohled a ve vašem městě je uskupení, které vám je sympatické – ucházejte se v komunálních volbách o křeslo zastupitele či zastupitelky.

Přijde vám to jako UFO? Tak si někdy promluvte s Barborou a Zuzanou z komunitní knihovny ve Statenicích u Prahy a uvidíte, že to UFO není.

Foto: Archiv Nadace Via

Úklid a výsadba zeleně na Nuselských schodech

Vůle by byla, ale čas opravdu ne

Pokud patříte k těm, kdo by se rádi zapojili, ale času nemají nazbyt, můžete to vzít za tenhle konec. Udělejte si seznam témat, na kterých vám záleží. Rozmyslete si, jak velkou částku jste připraveni darovat ročně. Ke každému tématu si napište jméno několika neziskovek, o nichž víte, že se vašim tématům věnují a jimž věříte. Pokud v tuhle chvíli uváznete na mělčině – poraďte se s někým, kdo se ve světě neziskových organizací dobře orientuje a jehož úsudku věříte.

Nedávno se mě někdo zeptal: „Opravdu můžu darovat na téma, které mě zajímá, i když vím, že jsou i jiná a důležitější?“ A tak jsme si krásně popovídali a dobrali se toho, že každý má svaté právo pomáhat tomu, co je mu blízké a milé, či tomu, kde prostě jen cítí, že tomu pomoct má.

Pro začátek si vyberte jednu či dvě organizace a začněte jim darovat – ideálně pravidelně, měsíčně. Sledujte, jak s vámi jako s dárci budou komunikovat. Dejte si za úkol, že se během příštích 12 měsíců s každou obdarovanou organizací alespoň jednou setkáte naživo. Třeba na akci, kterou pořádají pro veřejnost a své příznivce. Uvidíte, že se dozvíte spoustu věcí, které jste ani netušili – třeba čím aktuálně žijí, co jim nedá spát a z čeho mají radost.

A hlavně – poznáte osobně ty, jejichž prostřednictvím pomáháte.

Vedro, sucho, příroda

Vadí vám, že skoro všichni ve vaší ulici zalévají předzahrádky svých domů pitnou vodou? Domluvte se u vás v domě, pořiďte si 1000litrový kontejner na dešťovou vodu. Šikovný klempíř vám na vhodný okapový svod umístí jednoduchou výklopku a příští déšť už neodteče do kanalizace, ale do vašeho kontejneru. Někdy může být impulz k podobné akci úplně prostý. „Jestli ještě jednou budu muset tahat přes celý dům 12 konví s vodou, tak mě vážně trefí šlak,“ řekla mi před dvěma lety, uprostřed horkého léta, sousedka Hanka. A pak už šlo všechno rychle.

Foto: Archiv Nadace Via

Komunitní zahrada, Nový Jičín

Možná se už pár let divíte, proč někteří lidé u vás v ulici hází do popelnic to, co má jít do kompostu a zpátky do přírody místo do spalovny. Vyberte se sousedy vhodné místo a postavte si sdílený kompost. Odměnou vám budou úsměvy všech, kdo budou kompost rádi využívat. Spánek vám trochu naruší jen ti z nich, kteří ne a ne pochopit, že plasty a skleněné lahve tam opravdu nepatří. Ale i oni to časem pochopí.

Že na kompost nemáte ve svém okolí místo? Nevadí! Domluvte se se sousedy a vyrazte jednou za rok do parku ve své čtvrti a udělejte tam pořádný úklid.

Uvidíte, jak dobrý pocit z toho budete mít.

Vzpomínáte na třešňovou alej, kam jste jako děti chodívali s babičkou na vycházky? Babička i alej už jsou pryč a vám zůstaly jen pěkné vzpomínky. Možná nejste sami, kdo by chtěl vrátit alej tam, kde před mnoha lety stála. Domluvte se s místním spolkem (skautů, hasičů, zahrádkářů, včelařů…), jestli by do toho nešli s vámi, přizvěte obec a nabídněte obyvatelům vaší vsi možnost adoptovat si strom či lavičku v obnovované aleji.

Až společně na podzim alej vysadíte, nezapomeňte to se sousedy pořádně oslavit. A nejspíš zjistíte, že jsou vaši sousedé fajn lidé, které taky ze spánku leccos budí, jen jste nikdy neměli čas a příležitost si to říct.

Foto: Archiv Nadace Via

Úklid remízku Mělník

Demokracie u nás v domě

Trefovat se do nedokonalostí demokracie je disciplína, které se tu a tam věnuje většina z nás. Než se ale rozohníme nad stavem celostátní politiky, začněme u sebe doma. Pokud žijete ve městě, třeba v činžovním domě, přijměte účast ve výboru společenství vlastníků, jen co k tomu budete mít nejbližší příležitost. Jde o nejsnáze dostupnou zkušenost s přímým výkonem demokracie v naší zemi.

Reptání na poměry je oblíbenou kratochvílí ve městech i na vesnicích, napříč generacemi. Pokud to není tak úplně váš styl, zkuste udělat první krok. Nemusíte hned zachránit svět, stačí malé krůčky. Věřte, že se vám vložená energie vrátí.

Pro Umění darovat napsal Jiří Bárta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Komunitní zahrady

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz