Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andreje Babiše nechápu. Může si užívat peníze, místo toho šaškuje a „podlézá“ seniorkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons

Patří mezi nejbohatší osoby v Česku, jeho majetek se počítá v miliardách a blíží se mu sedmdesátka. Andrej Babiš by si mohl užívat podzim a zimu života všelijak, ale on zvolil politické oslovování těch, kteří jsou úplně jiní než on.

Článek

Popravdě jsem moc nevěřila svým očím, když na mě na Facebooku vyskočilo video, na kterém Andrej Babiš ve skupině seniorek poskakuje na gymnastickém míči a procvičuje pánev. Bylo to snad ještě podivnější video, než když dnes již bývalou partnerku Moniku pronásledoval po zahradě s gigantickou pomlázkou, tančil na dětském táboře nebo si povídal s kohoutem, který nemá rád ukrajinské obilí.

Nemám pochyb o tom, že tyto aktivity vymysleli jeho marketéři a že sám Babiš by podobné činnosti asi nikdy dobrovolně nedělal. Možná má v diáři i vyhrazeno, že jeden den v týdnu věnuje povinnému natáčení zábavných videí, které potom jeho asistenti sypou na TikTok a další sociální sítě.

Má to zapotřebí?

Vždy si ale pokládám tyto otázky: Má to opravdu zapotřebí? Proč si prostě nesebere své vydělané peníze, neodjede někam k moři a netráví dny spíše pohledem na palmy a azurové moře s koktejlem nebo sklenicí koňaku Rémy Martin Louis XIII. v ruce? Proč místo toho tráví čas se seniorkami, se kterými jako člověk z jiné společenské třídy zřejmě nemá mnoho společného?

Asi rozumím tomu, že lidé jako Andrej Babiš dosáhli svého finančního či politického úspěchu částečně tím, že mají jiný způsob uvažování. Nejsou to lidé, kteří by rádi relaxovali a užívali si svého majetku třeba v nějaké klidné vile s bazénem a osobním michelinským kuchařem. Jsou to lidé, kteří mají potřebu svůj majetek neustále zhodnocovat a svůj vliv rozšiřovat. Nikdy se nezastaví, nelelkují, chtějí ovládat a řídit.

Na druhou stranu, i když tuto možnost připustím, pořád nerozumím tomu, proč všechno dělá takovým potupným způsobem. Opravdu je pro něj příjemné, že ho na náměstích objímají nebo dokonce líbají nadšené důchodkyně? Že ho obdivují a potřásají mu rukou žoviální tatíci, kteří si na náměstí odskočili od stolu štamgastů v místní hospodě, protože se v jejich maloměstě po delší době něco děje? Opravdu ho neotravují nekonečné debaty o tom, kolik stojí rohlík, piškoty, účty za elektřinu nebo plomby u zubaře?

Lidé s jinými potřebami

Baví se s lidmi, kteří mají jiné životní priority než on sám, a snaží se tvářit, že rozumí jejich problémům a trápením, přestože on sám podobné věci s velkou pravděpodobností už dvacet nebo třicet let neřešil. Opravdu mu to dává smysl, nebo by raději svou osobnost prezentoval jiným způsobem?

Zajímalo by mě, jestli si Andrej Babiš třeba za deset nebo patnáct let, až mu začnou docházet síly nebo se mu začnou objevovat nějaké zdravotní neduhy, nebude vyčítat, že poslední roky trávil hodně času tím, co ho zřejmě až tak moc nenaplňovalo. Jestli si náhodou neřekne: Že jsem se na tu politiku, důchodkyně a šaškování na TikToku raději nevykašlal…

Anketa

Kdybyste byli na místě Andreje Babiše, co byste nejraději dělali?
Odjel/a bych někam do exotiky nebo do hor a užíval/a si klid a luxus.
70,3 %
Makal/a bych, abych rozšiřoval/a majetek a moc.
1,7 %
Dělal/a bych politiku podobně jako Andrej Babiš.
2,9 %
Jezdil/a bych po republice, rozdával/a peníze a pomáhal/a, kde je potřeba.
7,9 %
Nechápu smysl článku, Andrej Babiš už nemá majetek, vše převedl do fondů a plat posílá samoživitelkám.
17,2 %
Celkem hlasovalo 2905 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz