Hlavní obsah
Finance

Husákovy děti celý život udržovaly stát, ale teď jim oddálíme a snížíme důchod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Úřad vlády České republiky/vlada.gov.cz

Generace Husákových dětí, silné ročníky narozené v 70. letech, tvořily poslední desetiletí páteř české ekonomiky. Tito lidé celý život pracovali, platili daně a odvody a utráceli za spotřební zboží a služby. Nechápu, proč je na stáří budeme trestat.

Článek

Lidé narození v 70. letech jsou nejpočetnější populační skupinou. Dospívali na konci komunistického režimu nebo krátce po jeho pádu a v 90. letech začali hrát velmi důležitou roli v české ekonomice.

I díky tomu, že jich bylo tolik a odváděli státu velké množství peněz na daních a sociálním pojištění, bylo možné bez obtíží zvládnout i poválečnou generaci, která zrovna začala odcházet do důchodu – tehdy ještě ženy odcházely před šedesátkou a muži krátce po ní.

Ekonomika běžela díky nim

Husákovy děti pracovaly a utrácely peníze, takže bylo možné udržet nejen důchodový systém ve funkčním stavu, aniž by bylo potřeba udělat zásadnější reformu, a zároveň pomohly státu překonat i ekonomické a finanční krize, které se objevily.

Jenže nyní se této generaci blíží důchod, postupně začnou končit v práci a většina se těší na zasloužený relax a klid. Lidem narozeným v polovině 70. let, tedy v době vrcholícího dětského boomu, je dnes kolem 50 let a přibližně během 10 let by měli mít nárok na důchod.

Ukázalo se však, že na ně stát není připraven. Státu se samozřejmě hodilo, když tato velká skupina čítající přes 1,5 milionu lidí držela ekonomiku. Jenže když nyní budou chtít naopak čerpat, je možné, že docela „ostrouhají.“

Proč se to stane? Páteří ekonomiky se totiž stanou populačně slabé ročníky z 90. let, takže výplata velkého množství důchodů bude problém. K tomu je potřeba připočíst i zvýšené náklady na zdravotnictví – více seniorů bude mít zkrátka více nemocí a budou vyžadovat péči. Stát dlouho přešlapoval na místě, a nyní hasí požár.

Pozdější a nižší důchod

Důchodová reforma Fialovy vlády bude nepříjemná. Pro Husákovy děti – budoucí důchodce – bude znamenat to, že do důchodu půjdou později a ještě dostanou nižší důchody. Schválně se podívejme na to, co se aktuálně chystá.

  1. Pro lidi narozené v roce 1966 a později se začne zvyšovat důchodový věk a Husákovy děti se už posunou z 65 let na cca 66 let.
  2. Výpočet důchodů bude méně výhodný, protože se výdělky pod první redukční hranicí (tj. všem) budou počítat méně. Proces snižování výpočtu začne v roce 2026 a bude vrcholit v roce 2036, shodou okolností v době, kdy začnou do důchodu chodit první Husákovy děti.
  3. Všechny doby důchodového pojištění (práce, děti, škola, vojna atd.) budou hrát menší roli a tak dále degradují výpočet. Vrchol změny bude shodou okolností opět v roce 2036.
  4. Postupně se má snižovat a rušit výchovné. Pro první dvě děti skončí v roce 2030, takže Husákovy děti, pokud nemají tři a více dětí, se už výchovného nedočkají.

Mám pocit, že tyto úsporné změny jsou cíleně namířeny právě na Husákovy děti, aby jejich důchody nestály tolik peněz. Ano, dává to logiku – je jich nejvíce, takže se výdaje musí regulovat. Nebo v tom snad někdo vidí pouhou náhodu?

Měli výhody, ale to nehraje roli

Samozřejmě uznávám, že generace Husákových dětí během svého ekonomicky aktivního života čerpala i mnoho výhod a benefitů. Tito lidé zažívali minimálně dvě období skvělého ekonomického růstu, naposledy od roku 2014 do pandemie covidu, což bylo období, kdy oni byli na vrcholu sil a měli dostatek peněz na utrácení.

Také je nutné připočítat, že mnoho z nich má dobře vyřešené bydlení – buď získali za pár korun obecní byty při výhodném rozprodávání, nebo si mohli pořídit vlastní domy a byty na hypotéky, protože před 20 lety ještě ceny bydlení nebyly tak vysoké. Právě zajištěné bydlení v osobním vlastnictví je velkým benefitem, který jistě v důchodu ocení.

I tak si ale myslím, že ani tyto benefity nedokážou předčít to, že je zkrátka stát na stáří zkrouhne. Nejprve z nich ještě „vytáhne“, co se dá, když budou pracovat dále, a potom jim bude až do konce života ve stáří bude vyplácet méně peněz.

Nepřipadá mi spravedlivé, že to vše opět ponese jako břímě jedna generace. Možná by se měla zátěž rozprostřít rovnoměrně na ty mladší i starší.

Anketa

Je správné, že Husákovy děti budou mít méně výhodné důchody?
Je to správné.
1,5 %
Není to správné, úspory se mají hledat jinde.
90,8 %
Není to správné, zapojit by se měli mladší i starší.
6,7 %
Důchody Husákových dětí by se měly snížit více.
0,6 %
Netuším.
0,4 %
Celkem hlasovalo 30093 čtenářů.

Použité zdroje pro článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz