Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda zvýší výchovné pouze o 2 Kč, jsem z toho nepříjemně překvapená

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Při mediálním informování o valorizaci důchodů bylo opomenuto, že vláda v roce 2025 zvýší také výchovné. Bohužel samotná částka je důvodem ke smutku a navíc bude v dalších letech následovat snižování výchovného.

Článek

Přečetla jsem si celý návrh nařízení, které připravilo MPSV, a velmi mě překvapila nenápadná informace o zvyšování výchovného. To je ocenění výchovy dětí a aktuálně činí 500 Kč.

Od roku 2025 bude výchovné zvýšeno na 502 Kč a já z toho mám pocit, že je to tak trochu špatný žert. Chápu, že vláda se snaží šetřit, což je rozumné. Jenže ani takové šetření by nemělo být zcela na sílu. Z mého pohledu by bylo vhodné, aby se výchovné zvýšilo o něco více, i kdyby to mělo být pomocí speciálního zákona.

Foto: Naštvaná Češka

Nařízení o valorizaci: Pasáž o výchovném

Mám teď na mysli výchovné, které se přiznává k novým důchodům. Výchovné, které už bylo důchodcům a důchodkyním přiznáno dříve, je součástí zásluhové výměry a automaticky se tak zvyšuje při každé valorizaci této části důchodu. Ovšem lidé, kteří budou odcházet do důchodu v letech 2025, 2026 a později na tom zbytečně tratí.

Musíme si uvědomit, že od začátku minulého roku, kdy se výchovné začalo poprvé přiznávat, činí inflace podle ČSÚ celkem 3,2 % a do konce tohoto roku ještě o něco naroste. Výchovné se ovšem v lednu zvýší pouze o 0,4 %, jak říká návrh nařízení vlády. Valorizace v letošním roce neproběhla vůbec.

Znehodnocení výchovného

Pokud takto budeme pokračovat, bude se hodnota výchovného snižovat v čase. Nehledě na to, že vláda dokonce zvažuje, že valorizace výchovného se úplně zastaví, což by byla ještě horší zpráva. Když budeme předpokládat, že vývoj inflace se stabilizuje a bude se pohybovat kolem 2 %, jak považuje ČNB za ideální, tak se kupní síla výchovného sníží za 5 let o celých 10 %.

To mi nepřipadá férové, protože lidé přece nemůžou za to, že půjdou do důchodu později. Výchova dětí je náročná pro každého a je přece jedno, kdy probíhá. Proto mi dává smysl, aby se částka výchovného adekvátně zvyšovala. Nikoliv však o 2 Kč, jak se nyní plánuje, ale o celou inflaci.

Bohužel ještě horší situace nastane, pokud vláda schválí důchodovou reformu, ve které navrhuje další velké omezování výchovného. Výchovné za první dvě děti má postupně klesat na nulu a nakonec se má vyplácet jen od 3 a více dětí – a to, jak už jsem napsala, by zůstalo už pořád jen 502 Kč.

Zdroje:

Anketa

Připadá vám zvýšení výchovného o 2 Kč adekvátní?
Ano.
7 %
Ne.
82 %
Výchovné se má zrušit.
10,5 %
Nevím.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 200 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz