Hlavní obsah
Názory a úvahy

Malá připomenutí, za co můžeme být Fialově vládě vděční

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Úřad vlády České republiky (www.vlada.gov.cz)

Vláda premiéra Petra Fialy má mnoho nedostatků a nesplnila některé sliby, přesto ji ale vnímám jako solidní průměr. Dokázala totiž některé důležité věci, na které bychom neměli zapomínat.

Článek

Pamatujete si ještě na rok 2022, kdy jsme reálně slyšeli úvahy o tom, že bude těžké přečkat zimu? V únoru zahájilo Rusko plnou invazi na Ukrajinu, což vyvolalo chaos v energetické sféře. Ceny elektřiny trhaly rekordy, řešily se chybějící dodávky ruského plynu a zcela reálně hrozilo, že během zimy 2022/2023 bude problém zajistit vytápění.

Nakonec se vládě, samozřejmě ve spolupráci s dalšími státy EU, podařilo zajistit dodávky zkapalněného plynu z jiných zemí. Žádná extrémní krize vytápění se v zimě nekonala a Vánoce jsme si i přes vysokou inflaci užili celkem v klidu.

Samozřejmě se řada lidí i firem kvůli cenám energií dostala do problémů, bylo nutné se v mnoha případech hodně uskromňovat a některé problémy přetrvávají, ale nebylo to nic katastrofického. Nezaměstnanost máme stále nejnižší v EU, lidé hromadně nekončí na ulici a drtivá většina lidí poslední dvě zimy doma nemrzla. Jistě, vláda při řešení energetické krize udělala řadu chyb, ale jako celek vše zvládla, a na to bychom neměli zapomínat.

Skok v digitalizaci

Druhou věcí, kterou bychom měli ocenit, je velký pokrok v digitalizaci. Samozřejmě teď nemyslím tragédii u stavebního řízení, tady doufám, že Ivan Bartoš ještě ponese následky. Jde mi hlavně o digitalizaci, která byla provedena v ministerské působnosti Mariana Jurečky, tedy hlavně v sociální oblasti. Tady digitalizace vázla ve všech minulých vládách, ale nyní se hodně posunula.

Vezměme si příklad rodičáku. Není to tak dávno, co maminky celé hodiny čekaly na Úřadu práce v nekonečných frontách, často s novorozenci v kočárku, aby si o příspěvek požádaly. Dnes je možné všechno vyřídit během pár minut přes internet, nikam se nemusí chodit a funguje to. Ještě před pár lety to bylo nemyslitelné.

Podobné je to také u příspěvku na bydlení nebo u přídavků na děti, tady také všechno funguje na dálku. Stejně žádosti o důchod – dnes už si každý může o sirotčí, vdovský, invalidní nebo starobní důchod požádat přes internet, bez nutnosti někam chodit a čekat ve frontě. Myslím si, že tohle všechno jsou věci, za které bychom měli Fialovu vládu ocenit.

Dobré předsednictví EU

Rovněž bychom neměli zapomínat, že Fialova vláda zvládla dobře a reprezentativně předsednictví EU. Málokdo už si vzpomíná, jak velká tragédie to byla v roce 2009. Tehdy jsme se ujali vedení s heslem „Evropě to osladíme“ (spot zde), aby už po třech měsících padla vláda. Tehdy to způsobilo chaos, bylo to trapné a ukázalo se, že pokud jde o politiku, máme se od vyspělejších zemí ještě co učit.

Naproti tomu Fialova vláda vše zvládla bez problémů a dokonce sklidila pozitivní reakce od ostatních evropských lídrů. Buďme rádi, že nemáme na kontě další ostudu.

Vyřazení Ruska z Dukovan

Chválím také to, že vláda dokončila tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a nedopustila, aby se tam mohlo angažovat Rusko. V tomto třeba předchozí vláda nedokázala říct jasné „ne“ a dvojministr Karel Havlíček se snažil, aby mohl v tendru zůstat i Rosatom.

V době, kdy v Německu nad jadernou elektrárnou poletují ruské vojenské drony a Rusko páchá v Evropě různé sabotáže, můžeme být rádi, že na dostavbě této kritické infrastruktury se Rusko nebude podílet. To by bylo horší než legendární Trojský kůň.

Spíše lepší světlo

Nemůžeme samozřejmě přehlížet mnohé negativní věci Fialovy vlády. Špatné je třeba porušování slibů, že nebude zvedat daně. Také totálně nezvládla inflaci, což nás připravilo o velkou část úspor. A pak tady máme nezvládnuté směšné výstupy, jako je Petr Fiala a jeho Nutella. To vše by se mělo připomínat.

Přesto věřím, že po čase budeme na tuto vládu vzpomínat spíše v tom lepším světle. Ty nepovedené a nezvládnuté věci zapomeneme a nějak překonáme. Ale ty dobré, třeba digitalizace rodičáku nebo vyřazení nepřátelského Ruska z dostavby jaderné elektrárny, budeme oceňovat ještě mnoho let. Takže já Fialovu vládu hodnotím za 3.

Anketa

Jaké hodnocení si podle vás Fialova vláda zaslouží? Jako ve škole…
Za 1
2,8 %
Za 2
15,7 %
Za 3
7 %
Za 4
4 %
Za 5
68,9 %
Na hodnocení je brzy
1,6 %
Celkem hlasovalo 528 čtenářů.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz