Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš oznámil, že ukáže hotovou důchodovou reformu. Psal se rok 2015

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální foto Úřadu vlády (vlada.gov.cz)

Nedávno měl Andrej Babiš devítileté výročí svého prohlášení, že má připravenou důchodovou reformu a brzy ji všem představí. Mezitím se stal premiérem a na své sliby zapomněl. Teď se hnutí ANO ke slibu vrací a návrh prý konečně představí příští rok.

Článek

Hnutí ANO oznámilo, že končí s debatami o důchodové reformě. Vlastní návrh důchodové reformy, který označuje za své know-how, představí v roce 2025 před volbami.

Shodou okolností to příští rok bude přesně 10 let poté, co Andrej Babiš oznámil, že má návrh důchodové reformy hotový a že je připravený ho všem ukázat. Vše mělo být o tom, že se důchody sníží na 30 % průměrné mzdy.

Jak to všechno vím? Kouzlo spočívá ve stenoprotokolech, které obsahují kompletní přepisy všech projevů při schůzkách poslanců v Poslanecké sněmovně. Je v nich zaznamenáno i památné prohlášení Andreje Babiše z 8. dubna 2015. V té době byl ministrem financí a oznámil, že se posledních dvacet let o důchodech jen jednalo, ale že on to konečně rozsekne.

Babiš tehdy prohlásil, že si nechal udělat analýzu a už ví, jak důchody vyřešit: „Ministerstvo financí a já osobně se tomu věnujeme už dlouhodobě. Přijdu a navrhnu nějaký nový systém, protože se tady dvacet let o něčem bavíme a stále máme deficit. Ve finále to bylo jednoduché – buď budou peníze na penze, nebo nebudou. Určitě přijdeme s návrhem.“

Politické body

Také kritizoval, že ostatní politici si na tématu důchodů jen lacině přihrávají politické body a nechtějí konstruktivně jednat: „Možná by lidé chtěli slyšet, že se chceme na něčem domluvit. A ty důchody tady řešíte dvacet pět let, ty komise o ničem. A jaký je výsledek? No tak minus 200 miliard nebo minus 40 miliard každý rok. Nic nebylo vyřešeno. Já jen říkám, že možná bychom konečně mohli být konstruktivní a snažit se na něčem domluvit, ale evidentně tady se dělá politika těch bodů. Politika těch bodů, kolik bodů dáme do médií, kolikrát napadneme toho ministra nebo kolegu. To je ta politika.“

Nakonec pak přidal termín, kdy svůj návrh důchodové reformy představí: „Já ho předložím do konce června a potom se o tom bavme. Ne že už dopředu vlastně tady něco fabulujete a mluvíte, že chci snižovat důchody. Není to pravda. Dám návrh reformy, kterou jste dvacet let nevyřešili.“

Babiš zároveň už tehdy při jednání naznačil, v čem bude spočívat hlavní reformní krok. Základem by byl rovný důchod pro všechny ve výši 30 % průměrné mzdy, na zbytek by si lidé spořili třeba ve třetím pilíři nebo jinými způsoby. Jen pro zajímavost – při dnešní průměrné mzdě 46 013 by ten rovný důchod byl celkem 13 803 Kč. Pro srovnání – průměrný důchod je dnes 20 693 Kč, takže by šlo o velký sešup dolů.

Precizní návrh?

Upřímně si nemyslím, že důchodová reforma v roce 2025 podle ANO bude vypadat zrovna takto. Zřejmě tam bude zachování důchodového věku na 65 letech a další růst důchodů. Vše doplní druhý důchodový pilíř, podpora ekonomiky a podpora vysoké porodnosti. Možná nějaké další zvýšení důchodů. Tak to alespoň naznačují aktuální plány ANO.

Mají to politici ANO podrobně vymyšlené? Nezbývá, než doufat, že opravdu ano. Na přípravu měli celkem 9 let a ještě mají před sebou další rok, aby svůj návrh vyprecizovali do nejmenšího detailu.

Nechci být jízlivá, ale jak jinak si vysvětlit, že tento návrh označují jako know-how a odmítají ho ukázat? Ledaže by vůbec neexistoval…

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz