Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Češi si letos zvolí národního ptáka, straka povolena nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V roce 2024 se má podle záměru vlády uskutečnit první volba národního ptáka. Vybírat ptáka by měla přímo veřejnost na základě doporučení ornitologů. Aby se předešlo frašce, budou zřejmě některé druhy dopředu zakázány.

Článek

Když si Češi v roce 2005 volili největšího Čecha, objevilo se velké množství hlasů pro fiktivního génia Járu Cimrmana. To nakonec vedlo Českou televizi, která anketu pořádala, k rozhodnutí, že nereálné osobnosti budou zakázány. Nakonec první místo získal král Karel IV., když dostal 68 713 hlasů. Kolik jich získal Cimrman, nikdo nezveřejnil, a národ raději na tuto anketu rychle zapomněl.

Letos můžeme očekávat volbu českého národního ptáka. Tentokrát jde přímo o ambici vlády Petra Fialy, která si tento bod dala do programového prohlášení. A na rozdíl od některých bodů, které po revizi bez lítosti škrtla, volba národního ptáka zůstala i v aktualizované podobě prohlášení.

Anketa by měla probíhat tak, že odborníci z České ornitologické společnosti vyberou skupinu ptáků, kteří by mohli na titul aspirovat, a z těch pak veřejnost zvolí vítěze. Vše doprovodí velká kampaň, aby se lidé o probíhající anketě i ptácích samotných něco dozvěděli. Přípravu dostali na starost úředníci z Ministerstva životního prostředí, kteří už na tom pracují, a první informace mají být zveřejněny právě nyní.

Podmínkou bude unikátní pták

Zatím to vypadá, že do výběru k hlasování nebudou připuštěni ptáci, kteří by mohli z ankety udělat frašku. Jmenovitě jde například o straku nebo sojku. Oficiálně se to zdůvodňuje tím, že tyto ptáky už mají zvolené jiné státy.

„Naštěstí straku už mají Korejci a sojku práskačku zase Kanaďané. To musí být něco unikátního,“ vysvětlil europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který volbu národního ptáka do vládního programového prohlášení prosadil. Sám Vondra, který je amatérským ornitologem a osobně preferuje zařazení ledňáčka, chce ke každému ptákovi ve finálním výběru napsat informační pojednání.

O titul českého ptáka se tak pravděpodobně nakonec utkají třeba orlice, sokol, koroptev, tetřev nebo holub. Účast sokola ale zatím není jistá, protože toho už mají jako národního ptáka Spojené arabské emiráty nebo Maďarsko.

Odborníci z řad ornitologů a úředníci už se v přípravě ankety aktivně angažují. Jaký ale nakonec bude zájem veřejnosti o hlasování, není možné zatím odhadnout. Stejně tak zatím nevíme, kolik veřejných peněz na tuto anketu půjde.

Zdroje informací:

Anketa

Těšíte se na anketu, která zvolí národního ptáka?
Ano a chci se zapojit.
17,1 %
Ne, zapojení neplánuji.
1,9 %
Budu to sledovat, ale do hlasování se nezapojím.
0,6 %
Je to zbytečná anketa, Česko má jiné starosti a problémy.
22 %
Když tam nebudou straka a sojka, nedává to smysl.
58,4 %
Celkem hlasovalo 1917 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Národní ptáci

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz