Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dobře bude, ale za kolik let? Politici přehlíží, že život přestal být jednoduchý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Nákupy v posledních dvou letech už nejsou tak radostné jako dřív. Když vidím, jak potraviny zase zdražily a na každé členské schůzi schvalujeme vyšší zálohy na bydlení, jde na mě úzkost.

Článek

Když pak v médiích slyším z úst ekonomů a politiků pozitivní hodnocení a prognózy, nechce se mi věřit vlastním uším. Připadá mi to jako slova, která ke mně dorazila z nějaké vzdálené galaxie:

  • Situace se bude lepšit.
  • To nejsložitější období máme za sebou.
  • Bude znovu obnoven růst reálných mezd.
  • Budou klesat úrokové sazby.
  • Inflace už je na dobré úrovni.
  • Bude zase růst HDP.
  • Bude stále nízká nezaměstnanost.
  • Objektivně se bude situace pro domácnosti a ekonomiku lepšit.

A kdy přesně to bude? Kdy to reálně pocítíme? Za měsíc? Za rok? Za dva? Nebo pět?

Statistiky vypadají dobře

Věřím, že statistiky a ekonomické ukazatele se začínají obracet k lepšímu. Objektivně čísla zřejmě vypadají lépe. Ale ve svém okolí to zatím nepociťuji. Naopak mám pocit, že je ještě před námi dlouhá cesta.

Moje oblíbené značky krachují, reorganizují či mění sortiment. Nebo zavírají své firmy z důvodu úplného vyčerpání, protože už jim došly síly a nedokážou dál čelit překážkám v podnikání. Jindy stabilní a velké ziskové firmy propouštějí, redukují týmy a práci po odcházejících zaměstnancích rozdělují mezi ty zbývající.

A zavírání dalších obchodů, minimálně těch online, nás zřejmě ještě letos čeká, jak předpovídá obchodnice a lektorka e-shopového podnikání Eliška Krajíčková ve svém podcastu Trefit profit. „Myslím si, že stále bude ta situace ekonomická špatná. Myslím si, že dokonce se zhorší oproti tomu roku 2023, že možná třeba neporoste tolik inflace, ale nebudou se přidávat mzdy, nepůjde do oběhu víc financí a jednoduše ta situace bude stejná, ale za mě bude pravděpodobně ještě horší, co se týče té ekonomické části toho našeho státu, toho, jak fungují spotřebitelé. Myslím si, že nás čekají obdobně chudší časy, jako jsme měli teď v roce 2023. A v rámci e-commerce komunity často slýchám, že rok 2023 byl o tom, udržet se na živu a přežít a já vlastně myslím, že rok 2024 bude ten zlomový. Kdy rok 2023 jakž takž za mě, určitě přežilo větší množství e-shopů, ale právě ten rok 2024 rozhodne o tom, jestli se ty e-shopy podívají i do roku 2025 anebo to své podnikání zavřou,“ říká podnikatelka ve svém podcastu. Doufá, že se mýlí, jde pouze o předpověď, ale není to podle jejích informací moc pravděpodobné.

Blízcí mi vyprávějí zážitky z úřadu práce. Poptávka po pracovních místech je prý nyní vyšší než nabídka, firmy mají z koho vybírat a nabízejí uchazečům o práci poměrně mizerné platy.

  • Zvýšily se odvody OSVČ, daně firem i daň z nemovitostí.
  • Ceny nemovitostí jsou stále na šílených částkách a vlastní bydlení je pro lidi v Praze luxusem.
  • Nájmy někde stále rostou a poplatky za bydlení ani růst nepřestaly.
  • Pro maminky je těžké si přivydělat, když musí bojovat o místa ve školkách a řešit to s velkým předstihem.

Některým padesátníkům se bude zřejmě podle nové reformy zvyšovat důchodový věk, přestože s tím dopředu nepočítali. Předčasné důchody byly letos výrazně osekány a lidé můžou jít do předčasného důchodu nejdříve 3 roky předem. Měli by tedy pracovat déle, ale zaměstnavatelé lidi před důchodem zpravidla nepřijímají nijak nadšeně.

Život je mnohem složitější

Všechno se to mě a mého okolí dotýká. Vím, že se máme pořád skvěle, naše země není ve válečném konfliktu a nelétají nám nad hlavami rakety, máme tekoucí pitnou vodu v kohoutku, elektřinu na dosah v zásuvce. Vážím si, že mám střechu nad hlavou a doma teplo. A že se můžu potkávat se svými blízkými, kdykoliv chceme. To už taky nevnímám jako samozřejmost.

Život ale už od pandemie covidu přestal být jednoduchý pro mnohé z nás. Je obtížné peníze vydělat, zejména v oborech mimo IT, technologie a státní správu, ale náklady na pokrytí základních potřeb i všech služeb a zboží stále rostou.

A netýká se to zřejmě jen mojí sociální bubliny. Zlepšení nejspíš nepociťuje více Čechů, protože se snaží držet úspory na horší časy, a nejlépe je zvětšovat. Více nad výdaji přemýšlí a odkládají investice. „Češi jsou zvyklí myslet na zadní kolečka, a pokud je to možné, drží si alespoň malou finanční rezervu. Oproti předchozímu průzkumu se navíc úspory domácností vzhledem k jejich příjmu mírně zvýšily, což může znamenat, že v době rostoucích cen pozdrželi Češi některé investice ve prospěch úspor. Tomu odpovídá i meziroční pokles tržeb maloobchodníků,“ uvedla ředitelka KRUK Jaroslava Palendalová pro ČTK.

Více férovosti

Pokud něco, od politiků si teď přeji více empatie a férovosti. Aby nám přestali vykládat, že je vše na dobré cestě a problémy se řeší, pokud to tak není a ví o tom. Případně házet vinu na předchozí vlády, že to měli vyřešit oni. To nikam nevede a ani nás to nezajímá, po bitvě je každý generál.

Teď by se opravdu hodilo, aby nám politici řekli, jak dlouho bude reálně trvat, než se z téhle krize vylížeme, a co můžeme skutečně očekávat. Jaké problémy se opravdu řeší, a které ne. Jaké jsou skutečné prognózy. Mají na to poradce a studie. Určitě mají přístup k lepším číslům a odhadům než většina z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz