Hlavní obsah
Názory a úvahy

Doufám, že nám zase vláda nesníží valorizaci důchodů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Úřad vlády České republiky (vlada.gov.cz)

Poslední údaje o inflaci ukázaly, že ceny opět rostou, což se nepochybně promítne i do valorizace důchodů a ta bude vyšší. Po eskapádách v minulém roce doufám, že žádné snižování valorizace nemají politici v plánu.

Článek

V prvních měsících inflace klesala až na úroveň 2 %, takže vláda měla důvod k radosti. Jenže v dubnu přišel nečekaný skok, opět jsme zaznamenali nárůst u meziroční inflace o 2,9 %. Růst cen mezi březnem a dubnem dokonce vzrostl na 0,7 %, což je velký skok proti inflaci 0,1 % mezi únorem a březnem.

Sice ještě nevíme, jestli se vysoká inflace vrací, nebo jestli šlo o jednorázový výkyv. Zároveň ale musíme začít přemýšlet o tom, že když bude mít inflace i nadále stoupající tendenci, možná se dočkáme vyšší valorizace důchodů, než nyní vláda očekává.

Nedávno ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že valorizace důchodů v lednu 2025 bude pravděpodobně 2,1 %, což u průměrného důchodu bude znamenat růst asi o 430 nebo 435 Kč. Tyto odhady nicméně vycházejí hlavně z nízké inflace v posledních měsících a také z očekávání, že inflace nadále neporoste a bude spíše stagnovat či klesat.

Co když bude valorizace vyšší?

Co se ale stane, pokud bude vývoj jiný, než vláda čeká? Co když najednou bude valorizace vycházet dvojnásobná, tedy ne 430 Kč, ale třeba 760 Kč? A co když bude inflace dokonce taková, že překoná 5 % a bude nutné provést ještě letos mimořádnou valorizaci, se kterou zatím nikdo nepočítal?

Osobně se obávám, že když bude trend nepříznivý a vláda bude nucena platit na valorizaci důchodů více peněz, než má v plánovaném rozpočtu připraveno, opět přistoupí ke snížení. Stejně, jako snížila valorizaci v roce 2023, kdy byla také nečekaně vysoká. V průměru tehdy snížila valorizaci o 1000 Kč, tedy na méně než polovinu.

Soud už to jednou posvětil

Bohužel nemáme žádnou jistotu, že takový krok vláda neučiní znova. Ostatně má k tomu velmi příhodné podmínky – Ústavní soud ve svém rozhodnutí jasně řekl, že rychlé a jednorázové snížení valorizace je v pořádku. Soudci konstatovali, že problematické by bylo, kdyby se valorizace zrušila úplně, ale když se pouze sníží, vše je v souladu s Ústavou.

Vláda už v roce 2023 přistoupila k druhému plošnému omezení valorizace důchodů tím, že snížila započítávání reálné mzdy. Dříve se zohledňovala polovina růstu reálných mezd, nově je to pouze třetina. Další krok by mohl být právě v tom, že sníží započítávání inflace – třeba by se nepočítala ze 100 %, ale jen z poloviny. Tím by došlo k trvalému snížení valorizací důchodů i do budoucna.

Už proto nyní doufám, že k dalšímu snižování valorizací vláda nepřistoupí, a to ani ve chvíli, kdy bude z jejího pohledu příliš vysoká. Myslím si, že takový krok už by jí neodpustil snad žádný volič z řad důchodců a ani z řad budoucích důchodců.

Na druhou stranu víme, že o výši valorizace se bude rozhodovat v září, tedy celý jeden rok před parlamentními volbami. Je možné, že vláda bude spoléhat na to, že voliči mají krátkou paměť. Nemám z toho dobrý pocit.

Anketa

Myslíte si, že by vláda přistoupila k dalšímu snížení valorizace, kdyby se ukázala jako příliš vysoká?
Ano, je to téměř jisté.
89,9 %
Ne, nevěřím, že to udělá podruhé.
3,8 %
Myslím, že je to 50:50.
1,9 %
Bude záležet na tom, o kolik vyšší by byla.
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz