Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodová a televizní daň: Nazývejme věci pravými jmény

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Stát si od nás bere hodně peněz a o některých nemůžeme sami rozhodovat. Bylo by proto správné, abychom tyto odvody správně označovali.

Článek

Vláda nyní prosazuje navýšení poplatků za veřejnoprávní média a hlavně rozšiřuje počet lidí, kterých se bude povinnost týkat. Doposud platilo, že poplatky musí hradit ten, kdo má televizi, rádio nebo jiné zařízení, které dokáže signály přijímat. Nově ovšem bude platit každý, kdo má i počítač nebo mobilní telefon.

Vzhledem k tomu, že tato dvě zařízení má dnes drtivá většina lidí, stává se z televizního a rozhlasového poplatku obyčejná daň. Stejně jako je třeba daň z přidané hodnoty. Proto bychom měli vážně přemýšlet o tom, že bychom tento v podstatě povinný odvod státu pojmenovali tak, jak se sluší a patří.

Poplatek se platí u něčeho, co chceme využít, ale nikdo nás k tomu nenutí. Třeba poplatek za využití dálnice nebo bezpečnostní schránky na koupališti, kam si ukládáme peněženku. Proto hovoříme o zpoplatněném úseku dálnice nebo o zpoplatněné službě.

Jenže u televizního nebo rozhlasového poplatku je to jiné. Musíme ho platit, i když si Českou televizi nikdy nepustíme a Český rozhlas si nikdy nenaladíme. Musíme ho platit, protože existuje možnost, že si je můžeme pustit na svém mobilu, a tato možnost je zpoplatněna.

Proto nejde o poplatek, ale daň. Vláda by tedy měla schválit přejmenování na televizní a rozhlasovou daň.

Sociální daň chce i Stanjura

Podobné je to v případě sociálního pojištění, které také všichni musíme platit. Pokud máme zaměstnání a výplatu, automaticky se nám tento odvod strhává, a nemáme na výběr. Je ale nesprávné, že tento odvod označujeme jako pojištění.

Pod pojištěním si představuju službu nebo plnění, které se týkají nás samotných. Takže například pojištění domu pro případ, že shoří, nebo pojištění odpovědnosti. Tyto peníze čerpají ti, kteří platí, jde tedy o pojistku nečekaných situací.

Jenže u sociálního pojištění je to jiné, protože tyto vybrané peníze se nám nikde neukládají a míří na výplatu aktuálních důchodů. Je to tak správné, protože máme průběžný důchodový systém a tento princip už tady existuje desítky let. Nejde o pojistku nečekaných situací, ale podobně jako daň z příjmu nebo daň z nemovitosti míří státu a stát tyto peníze hned utrácí. A když zemřeme před důchodem, peníze státu zůstanou. Proto bychom měli místo sociálního pojištění říkat správně sociální daň.

Nejsem první, koho to napadlo, říká to třeba i současný ministr financí Zbyněk Stanjura, který by rád zavedl správný termín: „Nesprávně říkáme sociální pojištění, ale ona je to ve skutečnosti daň. Rovná daň – všichni platí stejným procentem ze svých příjmů. Jsem pro, aby se sociální pojištění přejmenovalo na sociální daň.“ S tímto výrokem já zcela souhlasím.

Anketa

Jste pro zavedení nových označení pro veřejnoprávní poplatky a sociální pojištění?
Ano, jsem pro televizní i sociální daň.
72,4 %
Ano, jsem pro televizní daň.
1,9 %
Ano, jsem pro sociální daň.
1,1 %
Ne, není třeba to měnit.
24,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7214 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz