Hlavní obsah
Finance

Europoslanci mají nepochopitelně nárok na dva důchody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: European Union 2024: European Parliament/Philippe STIRNWEISS (oficiální fotobanka EP)

Každý europoslanec má nárok na evropský i český důchod, ten první zmíněný navíc dostává už od 63 let. Vnímám to jakou velkou nespravedlnost. Proč pro běžné lidi platí jiná pravidla?

Článek

Evropský důchod, na který mají nárok všichni europoslanci, představuje velmi dobré přilepšení na stáří. Začínají ho pobírat v den dosažení 63 let, což je velký nepoměr hlavně v souvislosti s tím, jak se napříč Evropou zvyšuje důchodový věk nad 65 let. V České republice se nyní dokonce plánuje schválení důchodové reformy, která důchodový věk postupně zvýší na 68 a více let.

Velmi štědrá je i samotná měsíční částka evropského důchodu: činí 3,5 % platu europoslance za každý dokončený rok ve funkci, přičemž maximálně může důchod činit 70 %.

Aktuální plat europoslance je stanoven na částku 10 075 euro, tedy přibližně 248 tisíc korun. Za každý rok ve funkci tedy vznikne nárok na 352,62 euro (8 682 Kč). Za celý pětiletý poslanecký mandát to pak představuje 1761,1 euro (43 412 Kč). Samozřejmě pokud mají politici funkci europoslance více volebních období, tak se to sčítá.

Strop je zmíněných 70 %, tedy 7052,5 euro, což je v přepočtu měsíční částka 173 642 Kč. Na tento důchod bude mít mimochodem nárok například Jan Zahradil z ODS, který sice nebyl znovu zvolen, ale v Evropském parlamentu seděl od roku 2004, tedy 5 volebních období.

Jen pro srovnání připomenu, že průměrný důchod v České republice nyní dosáhl na 20 633 Kč. I po jednom volebním období mají tak europoslanci nárok na více než dvojnásobek zdejšího průměrného důchodu.

Proč je nárok na oba důchody?

Jako nespravedlivé vnímám hlavně to, že europoslanci mají nárok také na klasický český starobní důchod. Jakmile dosáhnou důchodového věku, začnou pobírat druhý důchod. Myslím si, že by si měli vybrat, který důchod budou pobírat, ale rozhodně by neměli mít nárok na oba dva.

Specifikem evropského důchodu je také jeho přenositelnost v rodině. Pokud bývalý europoslanec zemře, manželka nebo manžel začnou pobírat 60 % důchodu, a to i v případě, že se pak znovu vdají nebo ožení. To je opět nepoměr s českým vdoveckým a vdovským důchodem, jsou rozhodně netvoří tak velkou část původního důchodu. Nehledě tedy na skutečnost, že vdova či vdovec pobírají hned dva pozůstalostní důchody, což je také zvláštní.

Už mě ani moc nepřekvapuje, že se křeslu v Evropském parlamentu říká dobrá trafika. Kromě nadstandardního platu, který je obecně známý, se totiž o evropském důchodu tolik nemluví.

Zdroje:

Anketa

Mají mít europoslanci nárok na evropský i český důchod zároveň?
Ano, je to v pořádku.
1,8 %
Mají dostávat jen evropský důchod.
1,8 %
Mají dostávat jen český důchod.
87 %
Mají mít možnost si vybrat.
9,4 %
Celkem hlasovalo 331 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz