Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hnutí ANO couvá od rušení Green Dealu. Voliči cítí zklamání, ale je to dobrá zpráva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Klára Dostálová, hnutí ANO (fotografie z oficiálního Facebooku)

Lídři hnutí ANO se radují z vítězství ve volbách do Evropského parlamentu.

Velká kritika dohody nazvané Green Deal z úst představitelů hnutí ANO se hned po volbách začíná utlumovat. Rušení není na pořadu dne a některé sliby byly nadsázka. Smutní bychom ale kvůli tomu být neměli.

Článek

Je až překvapivé, jak rychle začalo hnutí ANO couvat od svého odhodlání od základu překopat Green Deal. Kritika byla tak silná, že nejeden volič získal dojem, že ANO bude v Evropském parlamentu bojovat za jeho zrušení nebo alespoň za jeho výrazné vykleštění. Green Deal zkrátka vypadal jako největší zlo a chystaný boj proti němu přilákal jistě mnoho z 776 158 lidí, kteří pro ANO hlasovali.

Studená sprcha ale přišla hned den po skončení voleb. Lídryně kandidátky Klára Dostálová, která mimochodem získala rekordní počet preferenčních hlasů, oznámila, že některé předvolební sliby a slogany byly jen nadsázkou a že žádné rušení Green Dealu není na pořadu dne.

„Nikdo neříká, že ho úplně chceme zrušit. Například co se týká ochrany přírody, tam se shodneme všichni,“ řekla Klára Dostálová v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Dále jasně uvedla, že některým sloganům, které hnutí ANO hlásalo, nemohl nikdo reálně věřit. „To byla jenom taková nadsázka. Samozřejmě to všichni chápou, podle toho, jak jsme se vyjadřovali v debatách,“ řekla Dostálová.

Úplně to nepřekvapuje

Tento přístup ve skutečnosti není úplně překvapivý. Ač se politici hnutí ANO snaží v rozhovorech a televizních debatách říkat opak, faktem je, že hlavní podíl na schválení Green Dealu v Evropské unii má vláda Andreje Babiše. Hlavní jednání totiž probíhala v letech 2019 až 2021, kdy byla u moci právě Babišova vláda a ministři na evropských jednáních návrh této klimatické dohody podpořili. V prosinci 2019 se na tom jednomyslně shodla Evropská rada, což jsou prezidenti a premiéři zemí EU.

Nehledě na to, že hnutí ANO je v Evropském parlamentu dlouhodobě členem frakce ALDE, respektive nástupnické Renew Europe, která Green Deal podporuje. Ostatně i europoslanci za ANO v lednu 2020 hlasovali pro schválení této dohody, třeba po boku Pirátů. Zatím to navíc nevypadá, že by ANO chtělo z této liberální frakce v Evropském parlamentu odcházet.

Samozřejmě je možné názor na Green Deal změnit a hnutí ANO v posledních měsících dávalo hlasitě najevo, že tak učinilo. Proto nyní mnoho voličů bezpochyby zaplavuje vlna zklamání, že snahy sedmi nových europoslanců ANO zřejmě nebudou tak intenzivní, jak očekávali. K některým změnám a revizím pravděpodobně dojde, ale v základu zřejmě vše zůstane při starém.

Velké změny nejsou dobré

Ve skutečnosti je to ale dobrá zpráva. Vzhledem k tomu, že klimatická dohoda Green Deal je schválena už delší dobu, musel se na to průmysl v čele s velkými výrobními podniky začít připravovat. Třeba automobilky už své dlouhodobé plány i investice nasměrovaly k zelenějším standardům a očekávají, že spalovací motory dříve nebo později skončí.

Pokud by došlo k nějakým razantním změnám v dohodě, doplatily by na to právě tyto velké podniky, které zaměstnávají mnoho lidí, což by pak dopadlo hlavně na jejich zaměstnance. Dobře to v příspěvku na síti X vystihl novinář Vojtěch Boháč: „Během posledních let jsem se při reportážních projektech i na konferencích víckrát bavil se zástupci velkého evropského průmyslu. Energetika, metalurgie, automobilky i další. Všichni už dávno přepsali byznysplány tak, ať odpovídají Green Dealu. Plány, které se dělají často na desítky let dopředu. Investovali už tím směrem obrovské peníze. Jestli je pro ně něco ohrožující, není to Green Deal, ale jeho opětovné otevírání a změny v něm.“

Zásadní rušení Green Dealu by bylo spíše v neprospěch průmyslu i běžných lidí. Myslím, že hnutí ANO si tuto skutečnost dobře uvědomuje, a proto hned po volbách začalo zařazovat zpátečku. Nyní už Klára Dostálová může otevřeně říkat, že sliby byly spíše nadsázka a nebyly zasazeny do reálného kontextu současné doby.

Zdroj:

Anketa

Jste rádi, že hnutí ANO bude ohledně Green Dealu v europarlamentu mírnější?
Ano, je dobře, že ho nechce zrušit.
25 %
Ne, je nutné ho zrušit.
12,5 %
Stačí jen drobné změny, základ by měl zůstat.
12,5 %
Jsem v šoku ze změny názoru.
50 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz