Hlavní obsah
Finance

Je fajn, že inflace klesá. Málokdo ale říká, že ceny pořád rostou a požírají nám úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Politici i ekonomové se radují, že inflace konečně klesá a zpomaluje. Jenže ve skutečnosti ceny stále letí nahoru a jen za poslední rok to bylo o 7 procent. Doplácejí na to hlavně obyčejní lidé a rodiny s dětmi.

Článek

Když Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil čísla inflace za září, byl to pro některé pozorovatele důvod k radosti. „Dnešní číslo bylo příjemným překvapením,“ uvedla ve vysílání rádia Frekvence 1 viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová a dodala, že pozoruje velmi dobrý trend.

Ve svém prohlášení k dvouletému fungování vlády inflaci zmínil také premiér Petr Fiala. „Inflace se díky zodpovědné politice také zpomalila. A i když její stav ještě není ideální, tak jsem si jist, že se příští rok dostaneme na čísla, na která jsme byli zvyklí před krizí,“ řekl premiér v sebepochvalném komentáři.

A já se ptám: To myslíte vážně? Příjemné překvapení? Příští rok se dostaneme na čísla, na která jsme zvyklí? Vždyť to zní trochu jako výsměch běžným lidem, kteří pobírají normální mzdy a jejich úspory se mnohdy pohybují jen v desítkách tisíc. Tito lidé za poslední dva roky přišly o velkou část svých úspor, což je bolí více než ty, kteří mají velké majetky. A reálné mzdy navíc klesají.

Nevím, z čeho mám mít radost. Když stojím u regálů s potravinami nebo drogerií s nákupním košíkem, prakticky při každém nákupu jsem zděšená, kolik toto nezbytné zboží dnes stojí a jak markantně se ceny zvýšily za poslední dva roky. I kdyby se zastavil růst inflace, ceny zboží dolů už nepůjdou, pouze se zastaví jejich růst.

Schválně jsem si do kalkulačky zadala součet meziměsíční inflace od září 2021. A vyšlo mi neuvěřitelné číslo 23,6 %. Ceny za dva roky se zvýšily prakticky o čtvrtinu. A jen od začátku ledna 2023 se ceny zvýšily o 7,1 %. Pokud tomuto někdo říká pozitivní vývoj, tak já se mezi ně nepočítám.

Ceny stále letí nahoru

Ano, inflace zpomaluje či klesá. Jenže to zároveň znamená, že je stále vysoká a zdražování neustále pokračuje. Takže když milí představitelé státu slaví, že meziroční inflace v září klesla na 6,9 %, stále to znamená, že ceny se za uplynulých 12 měsíců zvýšily o 6,9 %. A než dojde k nápravě v příštím roce, jak slibuje premiér Fiala, stále budeme mít meziroční nárůst o tato šílená procenta.

A vedle toho, že inflace rychle požírá úspory, se degraduje hodnota státních příspěvků. Rodičovská se naposledy zvýšila o 80 000 Kč v roce 2020 na 300 000 Kč. Nyní vláda plánuje zvýšení o 50 000 Kč, ale až od ledna příštího roku.

Takže si to spočítejme. Inflace od ledna 2020 činila 30,7 % a do ledna ještě o něco naroste. A rodičovský příspěvek se zvýší o 16,6 %. Takže zhruba o polovinu inflace, jde tedy o reálný pokles. A co příspěvek na péči? Příspěvek na koleje studentů, který se nezvyšoval už deset let? A mohla bych pokračovat.

Chápu, že ovlivnit ekonomický vývoj je složité. Ale momentálně mám pocit, že vysoká inflace nejvíce postihuje ty, kteří se mohou bránit nejméně.

Anketa

Pociťujete také neustálé zdražování?
Ano, hodně mě to trápí.
93,2 %
Ano, ale je to snesitelné.
4,2 %
Moc to nevnímám.
1,1 %
Je mi to jedno.
0,9 %
Myslím si, že vývoj je pozitivní.
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz