Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koncesionářský poplatek za mobil považuji spíše za obyčejnou daň

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nelíbí se mi, že prakticky všichni lidé budou platit koncesionářské poplatky, přestože nesledují Českou televizi nebo neposlouchají Český rozhlas. Vláda plánuje zavést povinnost platby pro každého, kdo má mobil. To nepovažuji za férový přístup.

Článek

Osobně proti koncesionářským poplatkům za veřejnoprávní televizi a rozhlas nic nemám. Klidně bych je i mírně navýšila, protože se tak nestalo už hodně dlouho a inflace je opravdu velká. Zcela ale odmítám, aby byla zavedena v podstatě plošná povinnost platit poplatky kvůli tomu, že se budou počítat také mobily nebo tablety.

Doposud platí, že kdo nemá televizi nebo rádio s tunerem, aby mohl televizní a rozhlasový signál přijímat, může pomocí čestného prohlášení odmítnout koncesionářské poplatky platit. Dává to logiku, protože když zkrátka něco nesledujete nebo neposloucháte, neměli byste to povinně platit.

V podstatě plošná povinnost

Nová pravidla, která chce zavést vláda, ovšem stanovují v podstatě plošnou povinnost platit za Českou televizi i Český rozhlas. Platit se totiž bude za všechna zařízení, která jsou schopna přijímat vysílání i přes internet, což je třeba mobil, tablet nebo notebook. S výjimkou hluchých nebo slepých lidí, případně těch hodně chudých, si veřejnoprávní média zaplatí úplně každý, protože alespoň jedno z těchto zařízení má doma úplně každý.

Já osobně takové nastavení koncesionářského poplatku považuji svým způsobem za nový typ daně, protože se placení nemáte prakticky žádnou šanci vyhnout. Je to podobné, jako kdybyste měli auto a povinně byste platili dálniční poplatky, přestože dálnice nikdy nevyužíváte. Nebo jako kdybyste museli povinně platit permanentku do posilovny, protože máte svaly. Je to neférové, protože to neponechává žádnou svobodnou volbu.

Myslím si, že by v této podobě politici neměli nový zákon schválit a měla by existovat možnost placení odmítnout. Kdo zkrátka veřejnoprávní média nesleduje, neplatí je. Tak jako neplatíme MHD, když ji nevyužíváme. A pokud se chceme svézt, koupíme si jízdenku nebo kupón na delší dobu.

Ať platí, kdo se chce dívat

Rozumím tomu, že logika je takováto – když máte přístup k internetu, můžete si pustit záznamy nebo živé vysílání na webech iVysílání nebo iRozhlas. Ale je to vhodná argumentace?

Vždyť by přece stačilo udělat velmi jednoduché opatření, které by obsah znepřístupnilo pouze těm, kdo koncesionářský poplatek nezaplatili. Úplně stejně to mají všechny streamovací platformy Netflix, Voyo nebo Disney, a funguje to úplně bez problémů. Kdo má o obsah zájem, tak si zaplatí, je to jednoduché a zabere to jen pár minut.

Každý, kdo se přihlásí k placení koncesionářských poplatků, by měl automaticky získat přihlašovací údaje k iVysílání nebo iRozhlasu, a vše by bylo vyřešeno. A kdo se k webům nepřihlásí, tak se zkrátka dívat nebude. Šmytec a vyřešeno.

Anketa

Měly by se platit koncesionářské poplatky za mobilní telefon?
Ano, je to rozumné.
0 %
Ne, je to neférové.
96,6 %
Ano, ale měly by být nižší, například poloviční.
0 %
Poplatky neplatím a ani platit nebudu.
3,4 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz