Článek
S kamarádkou jsme se nedávno ponořily do diskuse o vaření a ohřívání párků. Bylo to poté, co jsme jely na výlet, a ona si v supermarketu u pultu koupila dva párky a rohlík na svačinu. Hned venku se do nich zakousla.
Překvapeně jsem na ni zírala a divila se, že je jí syrové a ptala se, jestli jí to nevadí a nemá strach. Odpověděla, že žádný strach nemá a že párky rozhodně nejsou syrové.
Má samozřejmě pravdu, každý párek je tepelně opracovaný masný výrobek, takže není nutné ho nijak vařit, než ho začneme jíst. Nehrozí nám žádné zdravotní komplikace, pokud tedy není párek prošlý a zkažený. Takže by i tato diskuse mohla na tomto místě skončit.
Já ale stejně vždycky nechávám párky před konzumací projít varem, a budu to tak dělat i nadále. Možná je to zbytečná a neopodstatněná obava, kvůli které si nedopřeji to, že se do párku zakousnu hned poté, co vyjdu z obchodu. I můj táta to tak vždycky dělal, když vyšel od řezníka, jeden párek zhltnul hned na ulici. Měl to jako takovou rychlou pochoutku, protože byl typický milovník párků a všeho masa.
Na nezávadnost nelze spoléhat
Ale abych své obavy vysvětlila. Párky raději vždy ohřívám, protože tím chci minimalizovat riziko, že na nich zůstane nějaká nečistota nebo bakterie. Už jen při přemísťování párků z přepravek na pulty v obchodech může dojít ke kontaminaci, protože nikdy nevíme, jestli si prodavačky vzaly ochranné rukavice nebo jestli se párky neválely na špinavém stole. Někdy navíc vidím, že hlavně v menších obchodech občas berou párky do ruky sice v rukavicích, ale pak stejnou rukou sáhnou třeba na peníze, pokladnu nebo něco jiného. A ostatně ani doma v ledničce, kam párky dáváme, není nikdy úplná čistota, přece jen tam dáváme i potraviny v obalech, které jsme přinesly z obchodu.
Další důvod je samozřejmě to, že je nutné počítat i s pochybením přímo z výroby. Zrovna nedávno se do prodeje dostalo 80 kilogramů párků, které obsahovaly bakterie listerie, a ty mohou způsobit infekční onemocnění. A nejde o ojedinělý případ, další kontaminované párky se prodávaly v roce 2022 a další případ v řeznictví byl zaznamenán v roce 2021. Přitom zrovna bakterie listerie dokáže spolehlivě zlikvidovat dostatečná tepelná úprava, tedy například krátké vaření.
Možná se mi někteří budete vysmívat, ale já raději zůstanu u tohoto ohřívacího mezikroku a studený párek si zkrátka nedopřeji. Zatím se mi tato opatrnost vyplatila a po párcích mi nikdy nebylo špatně.