Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jen láska a vášeň? O přátelství muže a ženy zcela bez emocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Tvrdíte, že zažíváte skutečné přátelství s někým opačného pohlaví? Hranice, jak ho udržet, je velmi tenká. Pokud tedy vůbec existuje.

Článek

Přestože se o tom, jestli může mezi mužem a ženou fungovat skutečné přátelství, vedou vášnivé spory, z hlediska evoluce i moderní historie je tento vztah poměrně novinkou. Nejen z biologického hlediska, podle něhož je vztah muže a ženy určován především reprodukční funkcí, ale i tím, že ženy po staletí zůstávaly hlavně v domácnosti a muži se starali o obživu. Nebylo tedy příliš možností, aby ženy s opačným pohlavím přátelství vůbec navázaly.

I slavný dramatik Oscar Wilde tvrdil: „Mezi mužem a ženou neexistuje přátelství, jen vášeň, nepřátelství, láska. Ale žádné přátelství.“ A český spisovatel Miroslav Švandrlík nekompromisně prohlásil:

„Přátelství mezi mužem a ženou je možné, když už nic jiného nezbývá.“
Miroslav Švandrlík

Nakolik tito pánové vycházeli ze svých zkušeností, se už dnes bohužel nedozvíme. Jsou to však právě skutečné životní příběhy, které mohou mnoho napovědět.

Leonardo DiCaprio a Kate Winslet

Příkladem je třeba letité přátelství mezi hollywoodskými herci Leonardem DiCapriem a Kate Winslet. Poprvé se potkali už v roce 1997 při natáčení velkofilmu Titanic a od té doby zůstali v úzkém kontaktu.

Budeme-li vycházet z jejich vlastních prohlášení, nikdy mezi nimi nic sexuálního neproběhlo a údajně ani nepřemýšleli o tom, že by to zkusili. Opakovaně se společně objevují na veřejnosti, pějí na sebe slova upřímné chvály a Leonardo dokonce šel Kate na svatbě za svědka. Když herec získal Oscara, byla Kate mezi prvními dojatými gratulanty. Je možné, že by upřímné přátelství mezi mužem a ženou skutečně existovalo?

Většina výzkumů tuto možnost spíše vyvrací, zvláště pak, pokud jde o přátelství dlouhodobé. Naznačuje to ostatně už skutečnost, že spousta partnerských vztahů má své kořeny právě v hlubokém přátelství.

Láska bez intimního styku

Co si vlastně pod přátelstvím představit? Nelze ho snadno charakterizovat běžnými přívlastky, které se nabízejí, ať už je to důvěra, souznění či vzájemná úcta. Každý z nás má vůči přátelství jiná očekávání a má na něj jiné nároky. Když ho tedy vymezíme negativně, můžeme říct, že přátelství je do značné míry stejné jako láska, ovšem bez jakéhokoliv intimního styku.

A právě sexuální přitažlivost je nejčastějším důvodem, proč se i zpočátku pevná přátelství s postupem času rozplynou. Sociální vědci z University of Wisconsin-Eau Claire provedli několik studií na toto téma a jejich závěr je jasný – ve většině případů má alespoň jeden z dvojice naději, že dojde k prohloubení jejich vztahu, přinejmenším na úrovni intimního sblížení. A to nezávisle na tom, jestli jsou přátelé zadaní, či nikoliv.

Doufajícími jsou přitom častěji muži, přičemž ženy často upřímně věří v ryzí přátelské souznění. Muži jsou také náchylnější myslet si, že přitažlivost může být oboustranná, přestože tomu tak ve skutečnosti není.

Nejenže se tak nepřímo potvrzuje stereotypní představa o mužích neustále hledajících sexuální vyžití a naivně smýšlejících ženách. Zajímavé také je, jak může stejný vztah muž i žena vnímat zcela rozdílně. Neméně důležitým závěrem výzkumu je skutečnost, že muži i ženy často považují onu přitažlivost za problematickou a úsilí na udržování takového přátelství převyšuje z něj plynoucí výhody.

Otázka trvanlivosti přátelství

Když se v tuto chvílí vrátíme ke Kate a Leonardovi a jejich upřímnému hlubokému přátelství, nejednoho určitě napadne, nakolik jde jen o velkorysá prohlášení a jestli vůbec dokázali po celou dobu odolávat všudypřítomné sexuální přitažlivosti. V jejich případě je pravděpodobné, že jde skutečně o upřímný přátelský vztah.

Jak totiž ukazují dlouhodobá pozorování přátelských dvojic opačného pohlaví, existují dva důležité faktory, které trvanlivost takového přátelství ovlivňují. Předně jde o to, zda jsou jeden či druhý ve dvojici zadaní, což v případě Kate a Leonarda vždy víceméně platilo.

Svou roli hraje i to, kolik času společně přátelé tráví, což s předchozím faktorem úzce souvisí. Zvyšující se četnost vídání totiž úměrně zvyšuje množství příjemných společných prožitků i okamžiků, kdy do vztahu sexuální přitažlivost začne nezadržitelně vstupovat. Přece jen naše biologické naprogramování je dané a veškeré snahy ukočírovat přátelství mezi mužem a ženou vyžadují oboustrannou trpělivost a odhodlání.

A že to dokáže jen málokdo, ukazují nejen opakující se šťastné i nešťastné osudy mužů a žen kolem nás, ale i jedinečný pohled Friedricha Nietzscheho: „Uzavře-li muž se ženou přátelství, míní tím, že to dělá proto, že nemohl dosáhnout více.“

Zdroje:

Benefit or burden? Attraction in cross-sex friendship. Studie University of Wisconsin-Eau Claire z roku 2012.

Men and Women Can't Be Just Friends. Článek časopisu Scientific American.

Anketa

Máte zkušenosti s přátelstvím mezi mužem a ženou?
Mám a myslím, že to může fungovat.
47,5 %
Mám zkušenost a myslím, že to nefunguje.
41,5 %
Nemám, ale myslím, že to může fungovat.
3,1 %
Nemám a myslím, že to nemůže fungovat.
3,7 %
Mezi mužem a ženou je vždy jen láska, nebo nenávist.
1,7 %
Opravdu nad tím nechci přemýšlet.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz