Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ohleduplní být umíme. Pojďme zase nosit roušky, když jsme nemocní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Chřipková epidemie je v plném proudu. Všichni doma roušky máme. Přesto v MHD a veřejných prostorech moc vidět nejsou. Když sedím vedle chrchlající spolucestující, která kašle volně do prostoru, moc nevím, jak se zachovat.

Článek

Objednala jsem se k preventivnímu vyšetření v Mojí Ambulanci. Kdo nezná jejich koncept, je to taková velkoobrátková továrna na zdraví. Praktičtí lékaři se zde točí na směnách a celý systém je automatizovaný, aby odbavili hodně lidí. Před návštěvou mi přišla SMS s upozorněním, že s příznaky respiračního onemocnění mají všichni pacienti vstupovat s rouškou. Stejně tak všude v prostorách ambulance byla rozvěšena podobná upozornění.

Říkala jsem si, že to píšou a posílají zbytečně a nikdo to respektovat nebude. Ve veřejných prostorech a v MHD se totiž nastydlí a nemocní lidé ohleduplností většinou nijak netrápí.

A pak jsem vešla do čekárny a k mému milému překvapení měli nemocní lidé opravdu zakrytá ústa a nos. A bylo to na místě, sestřičky braly jeden telefon za druhým, vystavovaly neschopenky a mluvily o tom, že je chřipková epidemie v plném proudu. Později jsem se dočetla, že už se blíží svému vrcholu.

Umíme být ohleduplní

Takže ohleduplní být očividně umíme. Možná měli lidé strach, že je lékař neošetří, a tak pokyny poslechli. Ale říkám si, všichni doma po pandemii covidu roušky máme. Proč není běžné je používat, když musíme jít někam nemocní? Chřipka je nemoc, kterou bychom neměli podceňovat. A i když žádnou velkou paseku nezpůsobí, není to nic příjemného a nikdo si asi dobrovolně nepřeje ji chytit.

Proč se chovat sobecky a předávat nemoc zdravým lidem, když už my sami jsme nemocní, jen kvůli chvíli nepohodlí? Ano, nosit roušku není příjemné ani pohodlné. Ale nanosili jsme se jich už dost a tu chvíli v metru přežijeme.

Když sedím v MHD vedle chrchlající spolucestující, která kašle a kýchá volně do prostoru a bezohledně se snaží o svou nemoc podělit, moc nevím, jak se zachovat. Mám odejít co nejdál to jde, vystoupit si a počkat na další spoj? Nebo se ohradit a případně se s ní hádat? A co ve frontě v obchodě nebo v jídelně?

Končí svoboda nemocných tam, kde jejich kašel a šíření kapének obtěžuje a ohrožuje okolní lidi? Nebo mají právo svou nemoc šířit dále?

Zdroje: Epidemie chřipky je dle Státního zdravotního ústavu blízko vrcholu (ČT24), Chřipka: diagnóza a léčba (Ministerstvo zdravotnictví)

Anketa

Jak se chováte při onemocnění s respiračními příznaky?
Jsem doma a vůbec nevylézám.
75 %
Když už musím ven, nosím roušku, nebo aspoň kašlu do rukávu, abych ostatní lidi nenakazil/a.
25 %
Chodím ven a nijak si nos a ústa nezakrývám, ostatní lidi mě nezajímají.
0 %
To neznám, nemoci s respiračními příznaky se mi vyhýbají.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz