Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oteplilo se a už to přichází: Lidský puch a odéry potu v MHD nebo obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotobanka AdobeStock

Lidé cestující ve veřejném autobusu - ilustrační obrázek.

Někteří lidé si to zřejmě neuvědomují, ale to, že sami u sebe nevnímáme vlastní pachy, neznamená, že je necítí ostatní lidé. Přestože mám jaro a léto velmi ráda, radost mi jako obvykle bude kalit nedýchatelný vzduch v městské hromadné dopravě.

Článek

S prvním výraznějším oteplením přichází i první vlna lidských odérů, které zaplavují nejen autobusy, tramvaje, vlaky a metra, ale také veřejné budovy, obchody nebo kanceláře.

V tuto chvíli se to dá ještě pochopit, protože teploty poskakují nepředvídatelně nahoru a dolů. Ráno, když jdeme do práce, je ještě chladno a raději se více oblečeme, a když se odpoledne vracíme domů, svítí slunce a my se potíme. Někteří méně, jiní více, ale ve výsledku se snad na každém veřejném místě najde nejméně jeden člověk, který z okolního prostoru vytváří inhalační mučírnu, kterou musíme trpět.

Právě toto citlivé období, kdy nevíme, zda je počasí vhodné na tričko, svetr nebo dokonce zimní kabát, je možné řešit zvýšenou aplikací deodorantů, antiperspirantů nebo jiných esencí, které mohou projevy pocení potlačit. Překvapuje mě, že mnoho lidí je nepoužívá, protože mají pocit, že se jich pocení netýká, případně že jejich vlastní pot voní po fialkách.

Není tomu tak, ujišťuji všechny, kteří se kolébají ve vlastní nevědomosti. To, že sami sobě nepáchnete, neznamená, že žádné pachy neprodukujete. Divím se, že lidstvo zatím nevymyslelo a neprodává osobní pachoměry, pomocí kterých bychom, podobně jako díky alkohol testerům, mohli předcházet nejedné nepříjemné situaci.

Doporučuji sprchu každý den

Osobně v horkých dnech vedle dvojité dávky deodorantu doporučuji také zdvojnásobit periodu rychlých sprch. Nebo klidně ztrojnásobit. Nedokážu pochopit jedince, kteří se i uprostřed léta odmítají sprchovat každý den. I minutová sprcha, která spláchne to nejhorší, dokáže takřka zázraky, a jiné argumenty odmítám.

Pokud se mi bude někdo snažit namluvit, že chlap, z kterého není cítit pot a dřina, není pravý chlap, toho ráda vyprovodím do patřičných míst.

Doma ať si každý zapáchá, jak je mu libo, to je mi úplně jedno. Ale když vyrazíte nakupovat nebo někam cestujete, pamatujte si, že ve vaší blízkosti stojí další lidé, kteří vašemu agresivnímu pižmu příliš neholdují.

Tomuto zajímavému přístupu se říká ohleduplnost.

Anketa

Také vás obtěžují páchnoucí lidé v MHD a na dalších veřejných místech?
Ano, je to hrozné.
69,1 %
Ano, ale dá se to celkem snášet.
3,6 %
Ne, ať si každý smrdí, jak chce.
2,8 %
Nemám pocit, že by lidé páchli.
21,1 %
Taky občas páchnu.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1199 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz