Hlavní obsah
Finance

Prezident Pavel volal po zmrazení platů politiků. A je ticho po pěšině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Uplynulo půl roku od chvíle, kdy prezident Petr Pavel podepsal novelu zákona, která jednorázově snížila mimořádnou valorizaci důchodů. Zároveň vyzval politiky, ať jednají o zmrazení svých platů. Bohužel nebyl vyslyšen.

Článek

V březnu letošního roku panovala vypjatá situace, protože vláda se rozhodla jednorázově snížit červnovou mimořádnou valorizaci. Šlo o sporný krok, protože příslušná novela zákona o důchodovém pojištění byla schválena v legislativní nouzi a nyní ji dokonce posuzuje Ústavní soud.

Důležitou roli tehdy sehrál prezident Petr Pavel, který svým podpisem mohl rozhodnout, zda ke snížení valorizace důchodů skutečně dojde, či nikoliv. Kdyby zákon vetoval, nestihlo by se jeho schválení do rozhodujícího data a valorizace by proběhla v plné výši.

Své první významné rozhodnutí ve funkci Petr Pavel tehdy vyřešil poněkud alibisticky. Snížení valorizace zkritizoval, ale nakonec zákon podepsal. Zároveň ale důrazně zmínil, že když se dělají úspory u důchodců, měli by začít šetřit také politici. A vyzval vládu k zahájení jednání o snížení platů politiků, aby se na úsporách podíleli všichni. „V této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů,“ řekl důrazně Petr Pavel.

Politici jeho slova následně krátce okomentovali. Třeba ministr Vít Rakušan prohlásil: „Přestože fakticky je přínos zmrazení platů ústavních činitelů pro státní finance zanedbatelný, jeho symbolický význam si uvědomujeme dobře.“ A snahu jednat o snížení nebo zmrazení platů podpořil třeba také ministr Marian Jurečka a debatu chtěla i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Raději už všichni mlčí

Jenže uplynulo půl roku a nic se neděje. Vládní politici mlčí a žádné konkrétní kroky pro úpravu poslaneckých platů nepodnikli. Poslední březnový pokus o omezení platů, konkrétně návrh hnutí ANO na jejich zmrazení, vládní poslanci nepodpořili. A žádná nová legislativa není na stole a snížení platů politiků neřeší ani právě projednávaný konsolidační balíček. Jinými slovy – šetřit se má na mnoha frontách, ale politici si na své peníze sáhnout nechtějí.

A vypadá to, že na svou výzvu trochu zapomněl i prezident Petr Pavel. Nutnost jednání o platech politiků od té době ani jednou nepřipomněl a osobně neinicioval žádnou schůzku, na které by se o platech poslanců a senátorů jednalo. Zůstalo jen u prázdných slov, a to mi připadá velmi smutné.

Anketa

Měli by politici jednat o svých platech?
Ano, měli by si je zmrazit, aby dočasně nerostly.
74,8 %
Ano, měli by si je snížit.
16,5 %
Ne, platy politiků jsou v pořádku.
2,9 %
O platech politiků by měli rozhodoval občané (například při volbách).
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz