Hlavní obsah
Satira

Slavné pohádkové gay páry: Křemílek a Vochomůrka nebo Pat a Mat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gortyna/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

V době socialismu sice nebyla homosexualita zakázána, ale o společenské přijatelnosti se stále ještě úplně hovořit nedalo. Ti, kdo snili o stejnopohlavní lásce, ale mohli ledasjaké náznaky postřehnout v některých Večerníčcích.

Článek

Stejnopohlavní sexuální styk byl v Československu sice povolen už v roce 1961, ale o otevřené toleranci gayů a leseb se až do 90. let nedalo úplně hovořit. Režim sice toleroval různé neoficiální gay podniky, kde se příslušníci komunity scházeli a navazovali kontakty, ale zároveň byl rád, že nevyčnívali a zůstávali mimo hlavní proud. Navíc když byl někdo nepohodlný, byla případná homosexuální orientace vítanou zmínkou ve složkách StB.

Kdo dospíval a rád se poohlížel po stejném pohlaví, neměl příliš mnoho oficiálních možností a cest, jak se dostat k užitečným informacím, literatuře a nebo filmům s touto tematikou. Dnes už máme otevřené LGBTQ romány, filmy i seriály, ale v té době to bylo tabu.

Některé Večerníčky přesto nabízely překvapivě otevřená chlapecká přátelství a někdy by se dokonce dalo hovořit o regulérních gay párech. Ten, kdo popustil uzdu fantazie, mohl se oddávat snění o tom, že i tamti dva, kteří spolu žijí, hospodaří nebo podnikají různá dobrodružství, a někdy spolu dokonce sdílí i jednu domácnost, mohou mít krásný život plný lásky a porozumění.

Křemílek a Vochomůrka

Krásným příkladem jsou Pohádky z mechu a kapradí. Křemílek a Vochomůrka byli dva alternativně smýšlející a extravagantně vypadající týpci, které bychom dnes označili asi za hipstery, kteří se rozhodli izolovat od městské civilizace, aby spolu mohli žít v pařezové chaloupce (dnes bychom řekli off-grid). Jednotlivé příběhy Večerníčku sice nezachycují, co se v chaloupce dělo po nocích, ale fantazie i některé vizualizace tady mohou velmi dobře zapracovat.

Pat a Mat

Tito dva kutilové z pohádky A je to! před městem neutekli a dokonce většinou ani nežili v jedné domácnosti. Měli ale své byty v jednom domě, aby si byli nablízku, a trávili spolu prakticky všechen volný čas. Mají mnoho společného, od stejných zájmů přes prakticky totožný styl oblékání, ale možná spolu nedokázali mít dlouhodobý vztah a jsou jen příležitostnými milenci. Nebo v minulosti vztah měli, ale něco se pokazilo. Každopádně se potřebují mít nablízko, ani jeden si nehledá jiný vztah a okamžitě si musí sdělovat všechny své nápady. A nakonec, jak víme z filmu z roku 2016, se spolu přestěhovali na statek, kde si budují své společné sídlo.

Bolek a Lolek

Podezření na to, že za různými dobrodružstvími – od společných dovolených až po cestu kolem světa – je možná něco více, se v případě Bolka a Lolka traduje snad od okamžiku, kdy se první díly začaly vysílat. Harmonie, která v jejich vztahu funguje, by se mohla dávat za příklad ideálního partnerského soužití.

Napadají vás i jiné páry nebo postavy, které bychom mohli zařadit vedle těch již zmíněných?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz