Hlavní obsah
Názory a úvahy

Směšná trička, tanečky a hádky v hospodě? Vraťte mi zpátky kultivované politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Černochová (oficiální foto, profil sítě X)

Dva dny a hned dvě trička, Andrej Babiš s Nutellou a Jana Černochová se stíhačkou. Jsem jediná, komu se zdá, že se z politiky stal cirkus? Jde politikům ještě o naše dobro, nebo jen chtějí upoutat pozornost?

Článek

Pátého února je Světový den pomazánky Nutella a tak Andrej Babiš neváhal, oblékl si tričko s obrovským logem tohoto pokrmu a před kamerou se oblizoval nad tím, jak je Nutella výborná. O den později si ministryně Jana Černochová oblékla tričko s obrázkem stíhačky F-35 přes prsa a dodatkem, že je to „nejoblíbenější holka v Alianci.“ Pak před Babišem rozhalila sako…

Zdá se to jen mně, nebo se z české politiky stalo cirkusové představení plné kejklířů, kteří se snaží zaujmout? Kam se ztratil alespoň náznak seriózního vystupování a diskutování, na které jsme byli ještě před pár lety zvyklí? Proč se politici nepředhánějí v argumentech, ale spíše v podivných gestech, kterými se snaží upoutat pozornost?

Nestačím zírat, co všechno jsou schopni politici a jejich PR experti vymyslet. Alena Schillerová tančí, předvádí kvízové hry a různými skeči se snaží stylizovat do vtipné teenagerky. Petr Fiala jezdí nakupovat potraviny do Německa a vybaluje nebo váží potraviny v kuchyni, aniž by si při tom sundal kravatu, aby byl alespoň trochu uvěřitelný.

A Vít Rakušan zase natáčí podivná videa ze sportovní šatny a vyráží do hospod, kde se nad pivem v ruce dohaduje s místními štamgasty. Slyším spoustu sprostých slov, nechápu úplně smysl této akce, a ještě se v časopisu Respekt (!) dočtu, že dal po debatě dvě piva a tři rumy. To už opravdu nevím, jestli se mi nezdá nějaký podivný sen nebo jestli jsem se neocitla v nějaké ztřeštěné komedii Zdeňka Trošky.

Exoti a klauni v politice

Ano, i dříve byli v politici exoti a klauni. V 90. letech Miroslav Sládek při jednání v Poslanecké sněmovně zdemoloval poslaneckou lavici. Potom Miroslav Macek profackoval Davida Ratha, Miloslav Rozner podivně blekotal v předvolební debatě a Jiří Krátký ve svém projevu konstatoval, že v noci pracují jen „ku*vy a zloději“.

Našli bychom i mnoho dalších podobných případů politického bizáru, od zdvižených prostředníčků, nahých politiků až po opilecké scény, ale šlo spíše o výjimky. Většina politiků vypadala alespoň seriózně, a když už je neprovázely různé skandály, zakládali si na tom, aby nevypadali trapně. Jenže nyní do tohoto vlaku zábavy a podivností naskočili i ti nejvýznamnější politici.

Když na TikToku tančí 15letá holka, je to úsměvné. Ale když při tanci poslankyně předkládá argumenty o státním rozpočtu nebo průzkumu veřejného mínění, mám pocit, že o politiku, hodnoty nebo něco smysluplného už vůbec nejde. Politici přestali nabízet seriózní řešení a politické vize, ale přiklonili se k nabídce laciných politických memů a skečů. Čím více lajků získají a čím více médií o jejich činu napíše, tím větší úspěch.

Prosím, vraťte mi politiky, kteří jsou kultivovaní a nedělají ze sebe šašky. Mně to zkrátka vadí. Opravdu toho chci moc?

Anketa

Máte pocit, že se z politiky stalo jedno velké cirkusové představení?
Ano, politici jsou směšní a vadí mi to.
95,4 %
Ano, ale je to zábavné a nový styl politiky mi vyhovuje.
1,1 %
Ne, nemám pocit, že by podivností bylo více než v minulosti.
1,9 %
Ano, zhoršilo se to, ale zatím je to únosné.
1,1 %
Politiku nesleduju.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1768 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz