Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tomio Okamura na poslanecké schůzi prožvanil 1,8 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Poslanec Tomio Okamura.

Personál, náklady na provoz budovy nebo třeba stenografové. Každá hodina poslaneckého jednání stojí asi 173 tisíc korun, takže Tomio Okamura svým posledním nekonečným obstrukčním projevem „propálil“ přes milion.

Článek

Roční provoz Poslanecké sněmovny stojí podle oficiálních čísel za rok 2022 celkem 1,55 miliardy korun. V tom jsou zahrnuty všechny související výdaje, jako jsou platy řadových zaměstnanců, základní příděly na zaměstnanecký fond kulturních sociálních potřeb, vytápění, osvětlení, informační systémy, cestovné nebo výdaje za jídlo či výzdobu.

Pokud tuto částku vydělíme počtem dnů v roce, dostaneme se na průměrnou částku 4,24 milionů korun za den, což je pak přibližně 176 tisíc korun za hodinu.

Samozřejmě jde o zobecňující číslo, protože poslanci nejednají každý den 24 hodin v kuse a část výdajů přímo s jednáním nesouvisí. Zároveň to ale docela dobře ilustruje, v jakých řádech se pohybujeme, když se snažíme náklady na jednání poslanců vyčíslit. Zkrátka když poslanci celý den jednají, vyjde to daňové poplatníky na třeba na 2 miliony korun.

Milionové exhibice

Možná by o tom mohli poslanci přemýšlet, když se uchylují k nekonečným obstrukcím. Naposledy tak učinil Tomio Okamura, který ve čtvrtek při jednání o korespondenční volbě hovořil nepřetržitě 10 hodin a 44 minut. Pokud jeho projev finančně vyčíslíme, zaplatili jsme za jeho exhibici více než 1,8 milionu korun. O tom, zda to byly dobře vynaložené peníze, nechť si každý udělá vlastní představu.

Tomio Okamura je v aktuálním volebním období poslanec s největším řečnickým apetitem. Není ale jediný, mnohahodinové projevy má za sebou i Andrej Babiš a další. Jinými slovy miliony létají oknem, a poslanci se bijí do prsou, jaké rekordy tady vytvořili.

Není to kritika současné opozice, ale poslanců obecně. V minulých obdobích zase obstruovali politici současné vládní koalice, jistě si lze vzpomenout třeba na nekonečné monology Miroslava Kalouska a jiných poslanců. Obstrukce jsou zkrátka běžné, ať je ve vládě kdokoliv, takže peníze zbytečně „pálíme“ rok co rok.

Možná by bylo dobré, kdyby poslanci hovořili úsporněji. Každou uspořenou hodinu bychom pak mohli vyčíslit a peníze by se mohly poslat třeba na léčbu nemocných dětí, na které se dnes po malých částkách skládají běžní lidé. Pár milionů korun by jistě pomohlo nějaké sbírce třeba na portálu Donio, momentálně jich tam běží celkem 7251.

Co myslíte, poslanci a poslankyně, zkrátíte své projevy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz