Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výchovné 500 Kč jen pro tři a více dětí budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Výchovné bylo jednou z mála dobrých věcí, které politici u důchodů zavedli. Skvěle se osvědčilo, jeho zavedení neprovázely žádné větší komplikace a bylo spravedlivé. Je proto stěží pochopitelné, proč ho chce vláda seškrtat na dřeň.

Článek

Jako žena jsem velmi ocenila, když Marian Jurečka společně s Janou Maláčovou dokázali v roce 2021 prosadit výchovné. Vzhledem k tomu, že bylo zrušeno zvýhodnění, které ženám s dětmi proti mužům nebo těm bezdětným garantovalo nižší důchodový věk, představovalo výchovné účinné a velmi srozumitelné ocenění.

Odnosit a porodit dítě, starat se o něj v prvních letech, kdy neexistuje spánek, úpadek kariéry kvůli paragrafům a tak dále. To je jen základní výčet toho, co zažívá většina žen. Není to snadné, a proto mi dává smysl, aby to bylo nějak extra oceněno. Neberu jako ocenění rodičovský příspěvek, protože to je náhradu výplaty z práce, do které není možné chodit.

Je mi celkem jedno, jestli má být forma ocenění snížení důchodového věku, nebo výchovné. Obojí je v pořádku, protože když jde žena do důchodu dříve a pobírá ho déle, nebo jde později a má důchod vyšší, je to zaměnitelné. Zkrátka z důchodového systému vyčerpá více peněz, protože na svět přivedla nového daňového poplatníka.

Výchovné bylo jednoduché a srozumitelné. Každý chápal, že za vychované dítě dostane k důchodu 500 Kč. Bylo správně ošetřeno, že když svého potomka rodič mlátí nebo týrá, nemá na výchovné nárok. Bylo to také spravedlivé, protože nárok měli i muži, pokud dítě vychovávali oni, třeba když ovdověli. Prostě to bylo dobře vymyšlené a s vyplácením nebyl žádný problém.

Snížení a konec výchovného pro dvě děti

Teď, jen rok a něco od chvíle, kdy začalo výchovné fungovat, ho vláda plánuje omezovat. Nejprve se výchovné za první dvě děti sníží na 300 Kč, pak 200 Kč, a nakonec na 100 Kč. A od roku 2030 se má vyplácet pouze za tři a více dětí, navrhuje vláda v důchodové reformě.

Může mi tedy někdo srozumitelně vysvětlit, proč nyní politici z pětikoalice chtějí udělat z výchovného naprostý paskvil? Proč nemohou ponechat něco, u čeho se ukázalo, že funguje?

Ano, stojí to 20 miliard Kč ročně, ale to přece není argument. Nedávno se třeba rozhodlo, že v rámci programu Nová zelená úsporám bude investováno 20 miliard Kč do výstavby fotovoltaických elektráren na rodinných a bytových domech. Rozhodně tuto investici nezpochybňuji, jde o dobrou věc. Ale proč fotovoltaika ano, a výchovné ne? Podobný způsob rozhodování moc nechápu.

Velmi by mě také zajímalo, proč se rozhodlo o tom, že se bude výchovné vyplácet až od 3 dětí výše. Vzhledem k tomu, že průměrná porodnost v České republice se pohybuje pod 2 dětmi na ženu (konkrétně 1,83 porodů v roce 2021), je jasné, že většina žen má jedno nebo dvě děti. Za první dvě děti bude sice nově zaveden fiktivní vyměřovací základ, ale ten z pohledu výše důchodu nebude dosahovat hodnoty výchovného 500 Kč za třetí a každé další dítě.

Vypadá to, jako by vláda dávala jasný vzkaz: Musíte porodit tři a více dětí, abychom to náležitě ocenili v důchodu. Dvě děti jsou málo, to vlastně ani nestojí za řeč. Vytvoří se tady dvě skupiny žen, které se budou rozlišovat podle toho, kolik dětí přivedly na svět. To je za mě velmi rozporuplný přístup.

Zdroje:

Anketa

Souhlasíte s tím, že se výchovné bude vyplácet pouze od 3 a více dětí?
Ano, je to správné.
2,2 %
Ne, je to nespravedlivé.
92,8 %
Výchovné by se mělo úplně zrušit.
4,1 %
Výchovné by se mělo snížit a vyplácet za všechny děti.
0,9 %
Celkem hlasovalo 11478 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz