Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Parfém: Příběh vraha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotka od MasterTux z Pixabay

Touha vytvořit nejomamnější parfém. Příběh podle románu Particka Süskinda, nesoucí stejný název jako filmové zpracování je o životě masového vraha z 18. století z Francie.

Článek

Celé to začíná chlapcem jménem Jean-Baptiste, který vyrůstal v sirotčinci. S neobvyklým darem, perfektním čichem, dokázal rozpoznávat všechny tóny vůní a pachů, které obyčejný člověk ani nevnímá. V dospívání putoval ze sirotčince do koželužny, odkud si objednává kůže starý a zapomenutý parfumérista Baldini.

Nelze si nevšimnout chlapcova daru. V té době je v Paříži velmi žádaný parfém Amore a Psyché od konkurenčího voňavkáře. Baldini se snaží zjistit složení a namíchat stejný parfém, ale nedaří se. Jean-Baptiste ho vytvoří po jednom přivonění, bez použití odměrek nebo čehokoliv, bez čeho by se Baldini při výrobě neobešel. Prostě jen od oka přidává esence do flakónku a je hotovo.

Baldini se rozhodne vykoupit hocha z otroctví. Zasvětí ho do tajů umění výroby parfému. Naučí ho jak uchovat vůně. Jean-Baptiste se snaží vytvořit esenci ze všeho, co cítí – sklo, kov, Baldiniho kočka… po tomto pokusu následuje hádka, po které se rozhodne odejít do města Grasse, kterému se i dnes přezdívá město vůní.

Už v Paříží ho jednou okouzlila neodolatelná vůně, vůně ženy. Opojná vůně mladé dívky ho zbavila smyslů tak, až ji nešťastně zabil. Po příjezdu do Grasse se rozhodne svůj hrůzný čin zopakovat, a to ne jednou. Postupně získává esence z krásných žen, které kvůli tomu musí zemřít. Následně jim oholí hlavu a nabalzamuje je. Poslední esenci získá z nádherné Laury.

Za svoje činy má být náležitě potrestán. Když několikatisícový dav čekající na jeho popravu ucítí jeho parfém, zloba a vztek se změní na obdiv a sympatie. Celý dav se proměňuje v masové erotické splynutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz