Hlavní obsah
Móda a trendy

Wrong shoe theory aneb teorie nesprávných bot

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotka od Pexels z Pixabay

Co znamená toto označení a jak ho využít? Tajemství spočívá ve vytvoření kontrastu a překvapivém výběru bot.

Článek

Koncept, který americká stylistka Allison Bornstein pojmenovala jako Wrong Shoe Theory se zakládá na tom, že vhodné boty k outfitu jednoduše vyměníte za zdánlivě se nehodící.
Určitě už každá z nás takto „stylově“ nejednou vyšla z domu, ale v konzervativním pojetí šlo o přešlap. Dnes to má honosné označení a je to styl na nejvyšší úrovni.

Každá máme boty, které se hodí ke všemu jako Monika v seriálu Přátelé. A stojíme si za tím i přes to, že o nich módní guru Rachel mluví jako „o těch křuskách, co je pořád nosíš“. Není potřeba utrácet vysoké částky za nezbytnou část šatníku must have = to musíte mít.

Kolikrát už se Vám stalo, že Vámi vymyšlený komplet ztroskotal na: a co si k tomu vezmu za boty?
Jediné pravidlo u tohoto stylu je, že žádná pravidla nejsou. Pokud se budeme bavit o práci v konzervativnější firmě, pokuste se postupovat s trochou jemnosti. Je potřeba dbát na to, aby materiály, barvy i proporce ladily. Móda nezná hranice, dnes to platí dvojnásob, ale i tak jsou místa, kam se nehodí vytvoření co nejšílenějšího kontrastu. Tento styl se sice tváří jako bezmyšlenkový přešlap, který je na první pohled dokonalý, ale aby to opravdu působilo dobře, je potřeba to lehce promyslet.

Martensky ke květinovým šatům? Ano! Kovbojské kozačky k maxi šatům? Jistě! Cargo kalhoty a boty do špičky? Jóó! Kraťasy a mokasíny? Klidně!

Současná móda pravidla nemá a je mimořádně odlišná od toho, co známe. Tepláky jako lepší oblečení, botasky k obleku, oversize móda která se dříve označovala jako jsi v tom jak hadrák. Proč si neudělat pohodlí ve formě super bot, které máme oblíbené? Že byste si záměrně svoje oblíbené kanady, které vytahujete pouze na koncerty a další podobné akce do práce nevzala, protože se to k tomu nehodí? Ale hodí, a jak!

Sama stylistka říká: „Tato myšlenka má vyzývat lidi, aby nedali na první instinktivní volbu a bez obav vyzkoušeli něco nového“.

K jemným šatům robustní kotníkové boty + kožená bundička = ideál. Na první dojem Vás představí jako něžnou ale zároveň tvrdou ženu. Věci, které způsobují tyto rozporuplné reakce máme rádi. 7/8 kalhoty, barevné ponožky a Vaše oblíbené páskové boty? Ano. Je to kreativní, přesně ve stylu wrong shoe theory, a po ránu parádně vyřešený problém s teplotami lehce nad nulou.

Zkrátka, když s lehkým rozmyslem upřednostníte Vaše pohodlí a oblíbené botky v kreaci, která je pro Vás absurdní, nebude to takový propadák jako tomu bývalo dříve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz