Hlavní obsah
Umění a zábava

Padesát odstínů vs. After

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotka od StockSnap z Pixabay

Je lepší vzrušující série Padesáti odstínů, nebo dramatické After? Nedokážou být spolu, ale bez sebe to nevzládnou.

Článek

Padesát odstínů - trilogie erotické romance, kterou ženy hltají, zatímco muži se ušklebují. V době, kdy vtrhla do našich knihkupectví, to bylo něco extra. Pro konzervativní společnost o to větší. Zfilmování už byla jen třešnička na dortu.

Série After už takové pozdvižení neudělala. Ne že by byl obsah horší, ale už to nebylo tak jedinečné. Otevřené dialogy o vztazích a erotické scény z filmů už známe.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

1. Prostředí příběhu

Padesát odstínů je ze života bohatého muže Christiana a vysokoškolské studentky Anastásie. Prostředí je vzhledem k finančním možnostem hlavního hrdiny rozmanité – hotely, luxusní byt, rezidence, vrtulník, jiné státy – trochu jako pohádka 21.století.

After začíná studentskou láskou mezi nevinnou Tessou a problematickým Hardinem. Je více spojeno se scénami ze školy a koleje, které jsou blíže našim běžným životům.

Společné mají časté scény se sexuálním podtextem i obsahem a časté výlevy komplikovaných můžů.

2. Postavy

Christian je dominantní, tajemný, komplikovaný, s temnou minulostí. Díky svému postavení je zvyklí dostat co chce, ale stále si drží pózu nedostupného. Nesouhlas dává najevo nezájmem a odtažením se.

Hardin je emočně nestabilní, a srovnatelně s Christianem má temnou minulost, ze které vzešla jeho komplikovaná osobnost. Jeho výbuchy vzteku jsou opakované. Jiná než horkokrevná reakce se od něj s dalšími díly nedá čekat.

Anastasia je ze začátku nevinná, nezkušená, ale začíná zrcadlit chování svého partnera, a postupem času se z ní stává opravdu dospělá žena, která si sebevědomě začíná určovat pravidla.

Tessa je také naivní dívka, ale pod vlivem jejich bouřlivého vztahu se i ona mění.

3. Témata a ráz příběhu

Padesát odstínů je zaměřené na kontrolu, submisivitu a dominanci v sexuálním kontextu. Odehrávají se v něm scény s prvky BDSM a celkové prostředí je více z dospělého života. Jejich kontroverzní vztah je často kritizován pro jejich pojetí zdravého vztahu – podřízení se, moc nad ženou a přístup k ní, kdy od začátku je Christian na koni a určuje směr jejich vztahu stylem „chceš nechceš“ a „všechno nebo nic“.

After je zaměřen spíše na toxicitu ve vztahu a tím způsobené dramatické situace, hádky a smiřování se. Více se lpí na emočním a vztahovém napětí, ale sexualita je také všudypřítomná. Obsahuje četnější vlivy dalších osob, které je provází celým dějem. I Hardinovo chování je hrubé, jen né v posteli, ale v životě.

4. Adaptace

Padesát odstínů začalo jako knižní trhák, který se v letech 2015, 2017 a 2018 dočkal filmového zpracování, které bylo komerčně velice úspěšné.
After předcházela knižní podoba prvního dílu z roku 2015, následovaná dalšími 4 díly, z nichž jsou již všechny ve filmovém zpracování. Stejně jako odstíny má i tato série smíšené recenze. I přes to je velmi populární, hlavně mezi mladšími diváky.

5. Recepce

Padesát odstínů získalo značnou pozornost kvůli své erotické povaze a kontroverzním scénám, ale bylo také kritizováno za způsob, jakým zobrazuje BDSM a souhlas.

After bylo kritizováno za zobrazení běžnosti toxických vztahů a emoční manipulace, ale i přesto si získalo věrnou fanouškovskou základnu.

Shrnutí

Obě série se soustředí na komplikované romantické vztahy a nabízejí určitý pohled na emocionální a sexuální dynamiku mezi postavami. Odstíny se zaměřují na explicitnější zobrazení sexuálních vztahů s prvky BDSM, zatímco After je více o dramatických a emocionálně intenzivních interakcích mezi postavami.
Pokud hledáte příběh s větším důrazem na sexualitu a dominanci, Padesát odstínů je vhodnější volba. Pokud vás zajímají bouřlivé vztahy a drama, After může být lepší volbou.

Za sebe bych to shrnula do jedné věty, a to: After je 50 odstínů šedi pro narozené ve 21.století.
Každopádně obě série stojí za zhlédnutí. Prostě pro nás ženský je to ´´wow´´.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film After: Odloučení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz