Hlavní obsah
Názory a úvahy

České bankovky jsou jedny z nejkrásnějších na světě. Když přijmeme euro, přijdeme o kus historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Každý, kdo přijde do kontaktu s českými bankovkami, musí obdivovat jejich krásu. Máme je už více jak 30 let. Jenže bychom o ně mohli rázem přijít.

Článek

Za dob Československé republiky se na našem území vystřídalo hned několik podob bankovek. Od vzniku samostatné České republiky k 1. 1. 1993 však zůstala jejich podoba neměnná. Autorem podoby všech bankovek, se kterými jsme od té doby mohli platit, je Oldřich Kulhánek. Tento slavný český malíř, grafik a ilustrátor na nich pracoval již od roku 1992. Kromě bankovek je ale autorem i mnoha podob českých poštovních známek.

Do dnešních dnů jsou české bankovky považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Protože už ale Oldřich Kulhánek není od roku 2013 mezi námi, musíme se ptát, zda by nebyla škoda o takové bankovky přijít. To se totiž stane, pokud přijmeme euro. Podoba bankovek je sice něco, co ani trochu neovlivní ekonomické aspekty s přijetím eura spojené, ale je to odkaz historie. Vždyť tu s námi existují po celou dobu existence naší České republiky.

Na druhou stranu je třeba se ptát, zda Češi vlastně vědí, co naše české bankovky zobrazují. Na přední straně, které se říká avers, je vždy zobrazena významná postava české historie, na zadní straně neboli reversu je pak symbol, který naši republiku do jisté míry charakterizuje. Když se zamyslíte, dokážete vyjmenovat alespoň všechny osobnosti, které tam máme? Nebo zvládnete i některé reversové znaky?

Na zaniklé dvacetikoruně býval Přemysl Otakar II. a zadní strana se snažila odrážet dobu jeho vlády. Skýtala nám pohled na královskou korunu a Zlatou bulu sicilskou. I padesátikoruna, kterou už dnes v oběhu nespatříme, reflektovala život významné osobnosti. Svatá Anežka česká vpředu spolu s motivem klenby jednoho z kostelů Anežského kláštera.

Stokoruna je dnes zcela běžné platidlo, takže zobrazení jednoho z nejslavnějších evropských panovníků, Karla IV., na přední straně snad neunikne nikomu. Zadní strana pak odkazuje na jeho počin založení Karlovy Univerzity její pečetí. Bankovka s nominální hodnotou dvě stě nám v souladu s učitelem národů Janem Ámosem Komenským přináší spojené ruce matky a dítěte nad Komenského knihou Orbis pictus.

Božena Němcová je osobností, která se už více jak 30 let skví na pětisetkoruně. V návaznosti na její tvorbu a dobu je pak zadní strana pokryta portrétem dívčí hlavy s květy a trním. Tisícikoruna zobrazuje velkého osvícence, politika a historika Františka Palackého. Na zadní straně rozevírá svá křídla orlice, přes níž lze spatřit motiv zámku v Kroměříži.

Dvě nejhodnotnější bankovky jsou snad ty nejhezčí. Dva tisíce nám zdobí Ema Destinnová, slavná to operní pěvkyně, jako symbol slavných umělců pocházejících z Čech. S tím koresponduje symbolická hlava múzy na zadní straně spolu s houslemi a violoncellem. Pětitisícovka nese portrét nejslavnějšího z prezidentů, Tomáše Garrigue-Masaryka, a s ním i obrázek seskupení slavných pražských staveb. Zadní straně totiž dominuje zejména katedrála sv. Víta, ale dobře patrný je zde i kostel sv. Mikuláše na Malé Straně či věž Staroměstské radnice.

České bankovky jsou opravdu nádherné. Většinou si všímáme jen přední strany, ale když se člověk zamyslí právě nad souvislostmi, které pojí osobu na aversu se symboly na reversu, pak je to vskutku odkaz naší historie, na který bychom neměli zapomínat a který bychom si měli uchovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz