Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jsem sapiosexuál a už mě nebaví, jak to ostatní pořád řeší a nechápou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luke Miller / Creative Commons / pexels.com

Vím, že dnes takových pojmů, jako je sapiosexualita, metrosexualita a podobných existuje mnoho a pro běžného člověka je někdy těžké se v nich vyznat. Já jsem například sapiosexuál, ale okolí mě prostě nedokáže pochopit. To jsem tak odlišný?

Článek

Pokud nevíte, co to sapiosexualita vlastně znamená, právě se vám to chystám vysvětlit. Sapiosexuál je takový člověk, pro kterého je na jeho partnerovi či partnerce nejdůležitější inteligenční kvocient, jednodušeji řečeno ho přitahuje inteligence jeho protějšku. Vzhledové atributy partnera jsou pro sapiosexuála podružné a rozhodně nehrají prim při jeho výběru.

Já jsem sapiosexuálem už od své puberty. Nikdy mě na dívce nepřitahovalo to, jak vypadá. Vždy jsem se do své partnerky zakoukal až v momentě, kdy jsem zjistil, že je opravdu inteligentní, že si s ní mám o čem povídat a že mé ego netrpí pokaždé, když otevře pusu. Nedokážu si představit, že bych měl doma modelku, která by nedokázala nic jiného, než řešit svoje vlasy, nehty či opálení, a přitom by jí chyběla alespoň základní inteligence a pro život by byla absolutně nepoužitelná.

Krása je něco pomíjivého, co vás možná okouzlí, svede, ale časem vyprchá. Buď se vám to okouká a začnete se poohlížet po něčem jiném, nebo to prostě s věkem zmizí. Inteligence zůstává a věkem ještě člověk obvykle zmoudří, takže ke stáru je pak pro mě ještě více sexy.

Problém mám se svými přáteli, kteří stále soudí dívky a ženy jen podle jejich vzhledu. Nic proti tomu. Ať si každý dělá, co chce. Oni ale ještě nedokázali pochopit podstatu mojí sapiosexuality. Když jim představím svoji novou partnerku, nedají před ní nic znát, ale když se sejdeme sami, neustále řeší, jak mohu být s takovou šeredou. Nejvíc mě dokáže rozpálit, když mi ukazují svoje partnerky a rozplývají se nad tím, jak jsou krásné a často i vyvinuté. K čemu je to ale dobré? Když jim řeknu jednu větu, polovinu slov v ní obsažených nikdy ani neslyšely, natož aby jim rozuměly.

Mnohokrát jsem se to snažil svým přátelům vysvětlit, ale stále jen kroutí hlavou a odsuzují mě. Já si však trvám na svém. Jsem sapiosexuál a jsem na to hrdý. S radostí v srdci kvituji, že doba pokročila a ideály krásy se mění. Dnes může být modelkou nejen žena krásná, ale i ta, která krásou příliš neoplývá, ale je v něčem jedinečná. Zrovna tak v soutěžích krásy mají dnes větší šanci na úspěch inteligentní ženy, které vědí, co chtějí, a umí ze sebe dostat i smysluplná souvětí. Někde však stereotypy přetrvávají.

Sapiosexualita na oko se však dá zneužít ve prospěch po penězích lačných žen. Svým starším bohatým partnerům namluví, že je na nich přitahuje nejvíce jejich inteligence. Zbaví se tak podezření, že jsou se svými partnery pouze pro peníze. Takový byl případ i jedné ženy z mého okolí. Když jsem se o tom dozvěděl, byl jsem velmi zklamaný z jejího přístupu. Takové případy, které se navíc mohou někdy propírat i veřejně v médiích, mohou totiž na nás sapiosexuály vrhat negativní světlo.

Já jsem ale stále hrdý na to, že jsem právě sapiosexuálem. Se svojí partnerkou jsme spolu šťastni a je nám úplně jedno, co si kdo povídá. Ať už jste sapiosexuálem i vy, nebo jste něčím úplně jiným, na výběr je toho dnes hodně, buďte šťastni se svým partnerem nebo partnerkou bez ohledu na vaše okolí. Důležité je přece to, jak to cítíte vy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz