Hlavní obsah
Umění a zábava

Slavná Popelka se Šafránkovou je plná chyb, kterých si většina z nás ani nevšimne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jörg Blobelt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zámek Moritzburg, kde se pohádka natáčela

Chyby ve filmu se často nevyhnou ani těm největším trhákům, jaké si můžeme v televizi pustit. Většina z nás si jich ale ani nevšimne, protože je zabraná do sledování děje. Kdo zkusí být pozornější, jistě nějakou objeví.

Článek

Chyb ve filmu si někdy nevšimne ani samotný režisér, a tak se některé z nich dostanou skrze televizní obrazovku i do našich obýváků. Platí to i o zřejmě nejslavnější české pohádce, kterou rok co rok televize na vánoční svátky reprízují. Je řeč o Třech oříškách pro Popelku s nezapomenutelnou Libuší Šafránkovou.

První chybu, které si můžeme všimnout i při menší pozornosti, najdeme ve scéně z plesu, kdy preceptor v podání Jana Libíčka představuje hosty. V momentě, kdy přijde na řadu představení postavy Heleny Růžičkové, je slyšet hlas Libíčka, jak vyslovuje její jméno, avšak ústa se mu ve scéně ani nehnou. Tato slova byla totiž do filmu dodabována.

Když Vladimír Menšík jako Vincek seřezává větvě stromů v zahradě, můžeme si v pozadí všimnout sloupu, který se do filmu vůbec nehodí a je pravděpodobně od elektrického vedení. Zrovna tak spadne cestou domů Vinckovi do klína hnízdo se třemi oříšky, které sestřelil princ. Když však princ hnízdo sestřelil, zasekl se v něm vystřelený šíp. Do klína však Vinckovi spadne jen samotné hnízdo. Šíp jako by se vytratil.

Když chce macecha způsobit Popelce nepříjemnosti, vysype na zem čočku s kukuřicí. Pak do této vysypané hromádky udělá střevícem kolečko. Když se ale Popelka vrátí z plesu, kolečko v hromádce neexistuje, jako by jej macecha nikdy neudělala. Ze scény, kdy Popelka poprosí holuby o pomoc s přebráním zrní od popela, je jasně patrné, že Popelčini kamarádi holoubci ji ve skutečnosti moc nepomohli. Zrní totiž od popela neoddělovali, ale rovnou ho sezobávali.

Popelka na ples ve skutečnosti jít neměla. Když se totiž rozhodovala, zda na zámeckou zábavu dorazí, použila k rozpočítávání na mám, či nemám blízké sloupy. Jenže v momentě, kdy rozpočítávání ukončuje a vyjde ji, že má na ples vyrazit, stojí vedle ještě jednou sloup. Tedy kdyby Popelka rozpočítávání dokončila, vyšlo by ji, že na ples chodit nemá. Pohádka by tak zcela jistě neměla šťastný konec.

Dále je tu celá řada drobných chyb, které můžeme spatřit, když budeme pohádku sledovat pozorně. Například sympatická liška neběhá volně v přírodě, ale v záběru je vidět, že je uvázaná. Dále pak na plese Popelka nakukuje zamlženým okénkem do sálu. Jenže z venku stojí Libuše Šafránková u jiného okénka, než u kterého stojí při záběru zevnitř. Zámek, na kterém se koná ples, je barokní. Jenže pohádka je zasazena do období renesance. Barokní zámek tak v té době ještě nemohl existovat.

A takových chyb je ve filmu celá řada. Když bude člověk pozorný, možná odhalí ještě další chyby, kterých si zatím nikdo nevšiml. Avšak i přes věci, které režisér a štáb společně tak trochu zanedbali, zůstává tato pohádka symbolem českých Vánoc a i letos nás zahřeje na Štědrý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz