Hlavní obsah
Zdraví

Syndrom Alenky v říši divů: To není jen pohádka, ale vážná psychická porucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro Studio / Creative Commons / pexels.com

Když se řekne Alenka v říši divů, vybavíme si krásnou anglickou pohádku o dobrodružstvích mladé Alenky za zrcadlem. A právě podle ní byla pojmenována jedna z psychických poruch, která je sice velmi vzácná, ale o to více děsivá.

Článek

Lewis Carroll, anglický matematik a logik, napsal v 19. století pohádku, do které promítl velké množství poznatků ze svých vědních oborů. Přestože to neměl v plánu, z jeho díla se stal nadčasový příběh vyprávějící o tom, s čím vším je možné se potkat za zrcadlem. A jsou to vskutku někdy velké bizarnosti. Všechny však mají matematickou a logickou základnu. Podobné stavy, jako zažívala Alenka za zrcadlem, ale můžeme zažít i my, respektive ti, kteří trpí syndromem Alenky v říši divů.

Tento syndrom je v podstatě neurologickým onemocněním, které způsobuje, že svět okolo sebe vidíme v určitých situacích zkresleně a trpíme opakující se dezorientací. Nutno ale podotknout, že příznaky tohoto syndromu netrpíme neustále. Přicházejí nárazově. Někdy jsou častější, jindy nemusí přijít celé měsíce. U dospělých je nemoc zcela výjimečná, povětšinou jí trpí lidé v dětském věku či adolescenti. Pokud takovou nemocí v mládí trpí, je velice pravděpodobné, že v dospělosti samovolně vymizí.

Lidé se syndromem Alenky v říši divů nedokážou rozpoznat, stejně jako Alenka, velikost předmětů kolem sebe. Některé předměty v okolí se jim zdají větší, než ve skutečnosti jsou, jiné se jim zase zdají menší. U některých případů mohou pacienti pozorovat i opakované zmenšování a zvětšování předmětů. Dalším příznakem tohoto syndromu je vzdálenost. U té dochází k podstatnému zkreslení. Určité objekty jsou vnímány jako bližší, než ve skutečnosti jsou, jiné zase jako vzdálenější. Narušuje se tak základní orientace v prostoru.

Jenže to není pouze prostor, který nás může zmást. Je to i čas. Pacienti trpící tímto syndromem nedokáží v určitých situacích vnímat skutečnou rychlost plynoucího času. Minuta jim tak může připadat jako den, jindy jim zase den přijde jako minuta. Nejsou schopni poznat, kolik času uplynulo. Ke všem těmto příznakům s narušenou orientací v čase a prostoru a celkovou dezorientací se přidává často ještě migréna.

Lék na syndrom Alenky v říši divů neexistuje. Nemoc je stále tak trochu záhadou i pro odborníky a její vznik a příčiny nejsou dostatečně zmapovány. Zajímavé jsou i cykly, ve kterých se příznaky projevují. Nejčastěji je pacient pociťuje po časově vymezené epizody, které se během dne několikrát opakují. Celý cyklus trvá i několik dnů. Pak příznaky odezní a jedinec se může cítit naprosto zdráv až po dobu několika týdnů či měsíců.

Nejpravděpodobnější příčinou vzniku takového syndromu je nadměrná elektrická aktivita, která přivádí do mozku neobyčejně velké množství krve. Ta se dostává do těch částí mozku, které mají na starosti zpracování podnětů, které přicházejí zvenčí. Mají tedy na starosti prostor i čas kolem pacienta. Tato neobvyklá elektrická aktivita pak může mít za následek zkreslení vnímání. Člověk se pak skutečně cítí jako pohádková postava, po níž syndrom dostal název. Jako skutečná Alenka v říši divů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz