Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři největší katedrály na světě pojmou až 200 tisíc návštěvníků. Jsou to zázraky architektury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radek Kucharski / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu

Každý kostelík na vesnici, každý chrám na malém městě či každá katedrála ve velké metropoli má svou kapacitu. Do některých se vejde jen pár lidí, ale do těch největších se vejdou až desítky tisíc lidí.

Článek

Každá církevní či náboženská stavba má svou kapacitu, která ohraničuje počet návštěvníků, který vzhledem k možnostem prostoru není možné překročit. Mnohdy ale může být člověk překvapen, kolik lidí se do takového svatostánku může vejít. Katedrály nám často na první pohled přijdou jako zázraky architektury postavené před mnoha sty lety s mnohem primitivnější technikou, než jakou známe dnes. Například německá katedrála v Kolíně nad Rýnem pojme až 4 tisíce lidí, katedrála svatého Víta v Praze přes 6 tisíc lidí a Notre-Dame v Paříží, nebo Sagrada Familia v Barceloně dokonce 9 tisíc lidí. To se nám může jevit jako ohromná čísla, ale ve světovém měřítku existují ještě mnohem větší církevní či náboženské stavby.

Foto: Canaan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sagrada Familia v Barceloně

Mezi známé katedrály, které pojmou velké množství návštěvníků, patří bez pochyby Duomo ve Florencii s kapacitou 30 tisíc lidí. Proti největším katedrálám světa je to ale pořád jen zlomek. Tři největší stavby tohoto typu na světě pojmou téměř 200 tisíc návštěvníků.

Foto: Txllxt Txllxt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Duomo ve Florencii

O třetí místo v žebříčku největších církevních svatostánků se dělí hned dvě slavné stavby. První z nich je katedrála svatého Pavla (St. Paul´s Cathedral) v britském Londýně pocházející ze 17. století, jejíž věž dosahuje v nejvyšším bodě výšky 85 metrů. Je tak největší britskou katedrálou. Druhou stavbou je pak Duomo v italském Miláně, který působí impozantním dojmem hned na první pohled. Ten je ještě mnohem starší. Stavět se začal již na přelomu 14. a 15. století. Přestože jeho výška dosahuje oproti britské katedrále pouze 45 metrů, je úchvatný svojí rozlohou. Na délku měří 150 metrů a na šířku dosahuje až 90 metrů. Do každé z těchto staveb se vejde až 40 tisíc návštěvníků.

Foto: Sean MacEntee / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

katedrála svatého Pavla v Londýně

Foto: Bramfab / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Duomo v Miláně

Za druhou největší katedrálou světa bychom se museli vydat na americký kontinent. Nachází se totiž v brazilském Sao Paulu. Basilica Aparecida nepůsobí na první pohled mohutným dojmem a je daleko novější než předešlé stavby. Pochází totiž z poloviny 19. století. Do celého jejího areálu včetně nádvoří před samotnou stavbou se vejde neuvěřitelných 75 tisíc návštěvníků.

Foto: Valter Campanato/ABr / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Basilica Aparecida v Sao Paulu

Největší katedrála světa se nachází v sídle křesťanstva ve Vatikánu. Stavět se začala již v 16. století, ale prošla několika úpravami. Je ohromující stavbou v každém svém detailu. Její délku 211,5 metru a šířku 137 metrů doplňuje ohromující výška u takových staveb poměrně nevídaná, 136,5 metru. Do celého areálu včetně náměstí před katedrálou ohraničeného sloupořadím se vejde 80 tisíc návštěvníků. Bazilika svatého Petra má však i největší vnitřní prostor, kterým sám o sobě pojme kolem 60 tisíc lidí, což z ní činí skutečnou baštu křesťanstva a důstojné sídlo pro hlavu katolické církve.

Do třech největších katedrál na světě se tak vejde bezmála 200 tisíc lidí, což je naprosto neuvěřitelné číslo. Do baziliky svatého Petra ve Vatikánu se vejde patnáctkrát více lidí než do katedrály svatého Víta. Pokud bychom u nás zaplnili náš největší fotbalový stadion na pražském Edenu ve Vršovicích, a to jeho každičké místo na sezení a ještě k tomu celou plochu vyhradili pro stání, vešel by se takový stadion co do počtu lidí do baziliky svatého Petra ve Vatikánu prakticky dvakrát. O2 arena dokonce téměř třikrát. Před takovými stavbami nezbývá nic jiného, než je obdivovat v němém úžasu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz