Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vědci objevili nejstarší rezervoár vody na Zemi. Její stáří se odhaduje na 2,7 miliardy let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lisa Fotios / Creative Commons / Pexels.com

Někdo rád pije vodu z vodovodu, někdo si rád připlatí za vodu minerální a někdo nedá dopustit na vodu ledovcovou. Voda může být jistě z mnoha zdrojů, víte ale, kde se nachází naleziště nejstarší vody na světě?

Článek

Voda bezpochyby patří k základním pilířům našeho života na zemi. Pro život je natolik neodmyslitelná jako vzduch samotný, který tu veškeré organismy dýchají. Spoustu z nás již napadlo, odkud se bere voda, ale napadla vás někdy otázka, jaká je nejstarší voda, kterou jsme kdy na Zemi objevili? Odpověď na tuto v zásadě nejednoduchou otázku se nachází v Kanadě, nedaleko města Timmins, v nejsevernější části provincie Ontária. V místním dole Kidd Creak, který byl od roku 1963, roku jeho objevení, určený především k těžbě kovových prvků, jako byla měď, stříbro a zinek. Vědci zde totiž objevili prozatím nejstarší rezervoár vody na naší planetě. Naskytla se jim obzvláště zajímavá příležitost, neboť důl samotný patří k rekordmanům, co se hloubky týče. Jedná se o nejhlubší důl na světě s těžbou mědi a zinku, a to díky své hloubce lehce přesahující tři kilometry.

Foto: P199 / Wikipedia Commons / BY-SA 3.0

Důk Kidd Creak

První průzkumy provedené vědci zaměřené na stáří vody se uskutečnily v roce 2013. Tehdy tým výzkumníků z univerzity v Torontu, mezi které patřila i Barbara Sherwood Lollar, popsal, že vzorky vody, které byly odebrány v hloubce bezmála dvou a půl kilometrů, jsou odhadovány na stáří dosahující dvou miliard let. V roce 2016 byly vzorky, které byly nalezeny ukryté ve vzduchových kapsách, podrobeny pečlivému zkoumání. Po prvních zdárných analýzách se vědci dobrali závěru, že stáří této vody se blíží úctyhodnému číslu převyšujícímu první odhady. Mělo by se tak jednat o nejstarší nalezenou vodu vůbec, a to se stářím dosahující 2,7 miliardy let.

Aby průzkumníci zjistili, jak přesně je nalezená voda stará, použili metodu zkoumání stáří plynů, které se zachytily ve vodě. Tato voda pravděpodobně uvízla v prasklinách menších kamenů a skalních útvarech. Jednalo se především o xenon a helium. Co však vědce z celého světa překvapilo nejvíce, nebylo samotné stáří kapaliny, ani to, že zdejší odebraná voda byla velmi bohatá na sírany, nýbrž objev pozůstatků organismů, které se v ní nacházely. Jednalo se nejspíše o bakterie, které redukovaly právě zde hojně obsažené sírany. Tento objev se jeví jako velmi důležitý, neboť poskytuje důkazy o organismech, které se zde vyskytovaly již před více než dvěma miliardami a sedmi sty miliony let.

Nynější vědecká komunita se domnívá, že kdyby měli znovu možnost odebrat vzorky z Kidds Creak dolu, ale z podstatně větší hloubky, překonali by své nejdivočejší představy o tom, jak stará voda se zde nachází. Převládá zde totiž názor, jenž naznačuje, že s hloubkou vrtu se zvyšuje stáří vody.

Anketa

Chtěli byste ochutnat vodu starou 2,7 miliardy let?
Zcela jistě! Zajímá mě nejpůvodnější chuť vody.
25,4 %
Ano, ze zvědavosti bych ochutnal.
52,4 %
Ne! Takto stará voda bude jistě zkažená.
12 %
Nevím jistě.
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1585 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz