Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zdrogovaní lemuři: Nejen lidé si záměrně navozují pocity způsobené halucinogeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Theo Kruse Burgers' Zoo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Když se řekne drogy, nebo jiné halucinogeny, napadne nás, že to jsou látky, které v živočišné říši užívá pouze člověk. Opak je ale pravdou. I některá zvířata vědí, v čem takové látky najdou. Proto je záměrně vyhledávají.

Článek

Lemur patří do řádu poloopic a jako takový obývá výhradně Madagaskar, což je čtvrtý největší ostrov na světě, který se nachází v moři poblíž jižní Afriky. Lemurů existuje hned několik druhů. Ti malí dorůstají délky kolem 12 centimetrů, ti největší mohou měřit až 60 centimetrů, přičemž váží kolem 10 kilogramů.

Na první pohled vypadají jako roztomilí medvídci, a i proto se stali jedněmi z ústředních živočichů v animované pohádce Madagaskar, kterou děti už téměř 20 let milují. Jenže nejsou tak milí, jak vypadají. Na člověka mohou i zaútočit, avšak stává se to jen ojediněle.

Lemuři ale vykazují zvláštnost, kterou byste u takového druhu nečekali. Záměrně vyhledávají zvláštního živočicha, jehož konzumace by pro ně mohla být smrtelná.

Mnohonožky najdeme také po celém Madagaskaru, a tak není pro lemury složité je zejména v lesích najít. Jenže tyto mnohonožky používají kyanid, aby se ochránily před možným napadením jinými živočichy. Protože lemuři vědí, že tato látka pro ně může být nebezpečná, žvýkají tyto mnohonožky velice opatrně. Toxiny, které se jim dostanou do úst, způsobují, že lemuři začnou slintat.

Tyto vyprodukované sliny si pak lemuři vtírají do srsti. Spolu se slinami používají i zbytky mnohožek tak, aby se jim do srsti a do kůže dostalo co nejvíc těchto látek. To jim slouží jednak jako ochrana před hmyzem, který je nechává díky tomuto zvláštnímu nátěru bez povšimnutí, jednak je celá tato procedura pro ně potěšením.

Jak se jim dostávají tyto chemikálie na kůží, lemuři se dostávají do zvláštního stavu, který vypadá, jako kdyby byla tato zvířata v transu. Jejich tělo je v tu chvíli intoxikované a lemuři se nacházejí ve stavu naprostého opojení. O tom ostatně svědčí i zvláštní výrazy, které je u nich možné v takovém momentě pozorovat. V procesu ale budou pokračovat, dokud budou mít k dispozici nějaké mnohonožky.

Až si svůj stav užijí, nezbývá jim nic jiného, než se z toho vyspat. Když se probudí, jsou už zase naprosto bdělí a vyrážejí znovu hledat další mnohonožky. Pro lemury jsou tito brouci doslova jako droga. A právě proto nikdy nemají dost.

Lemur je na první pohled fantastické zvíře, které vypadá roztomile a každé dítě by ho chtělo mít doma. Jenže většina druhů lemurů je dnes na hranici vyhynutí. Proto se jedná o chráněného primáta, kterého můžeme nalézt ve volné přírodě pouze na jednom ostrově na světě. Zajděte se na ně podívat do zoologické zahrady a užijte si představení, které vám tito roztomilí medvídci připraví.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kyanid

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz