Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdybyste mi dali vyšší mzdu, tak v práci krást nebudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Kdo nekrade, okrádá rodinu. Známé socialistické heslo někteří lidé aplikují i v dnešní době.

Článek

Zaměstnanci nejenom že pracují, ale také kradou. Ne, nechci samozřejmě házet všechny do jednoho pytle. Ale jsou opravdu tací, kteří se známého socialistického hesla drží dosud. Krádeže v zaměstnání nejsou ničím výjimečným. A je úplně jedno, jestli si z kanceláře odneseme propisku nebo z kuchyňky kávovar. Jednou jsme si vzali něco bez dovolení, skutková podstata byla naplněna. Krádež je to i v případě té tužky, i když její hodnota je pár jednotek korun.

Pracovní benefit?

Proč vlastně lidé kradou? Pokud nemají diagnostikovanou kleptomanii, tak z jediného důvodu. Aby si nějak přilepšili. Protože v tu chvíli z toho profitují. Ať už to je pár litrů benzínu ze služebního auta, díky čemuž mohou se svým vlastním jezdit zdarma. Nebo to jsou kávové kapsle, díky kterým si mohou dát šálek kávy za 0 Kč. Či to jsou kancelářské potřeby, které se můžou hodit dětem do penálu. Nebo klidně i toaletní papír a osvěžovač na WC. To vše stojí nějaké peníze, ale v práci je to zdarma.

Zaměstnavatel, který krádeže na pracovišti toleruje, je může brát doslova jako pracovní benefit. Bohužel ale s jednou velkou nevýhodou – nikdy nezjistí, kdo ho čerpá a v jaké výši. Ač to zní absurdně, tak tolerance drobných zlodějíčků je skutečně může pomoci udržet na pracovišti, protože tam mají určitý druh volnosti.

Pomůže vyšší mzda?

Eliminovat krádeže v zaměstnání můžeme různými způsoby. Kamery na pracovištích, kontrola věcí při odchodu. Prostě monitoring a represe, náhodné kontroly. To funguje vždy, člověka to prostě odradí, protože nechce mít v případě odhalení z ostudy kabát. Dříve nebo později ale zlodějíček přijde na to, jak celý systém obejít a jak z firmy něco vynést i beze strachu z toho, že bude odhalený. Lidé jsou prostě vynalézaví.

A potom je tu možnost popřemýšlet nad tím, proč lidé v práci kradou. Že je to proto, že mají nižší mzdu a snaží se ji na přijatelnou úroveň dorovnat právě těmito krádežemi. Pokud bude zaměstnanec brát více, nebude mít už potřebu krást. Jednak proto, že mzdu bude mít takovou, jakou si představoval. A jednak proto, že vznikne mnohem větší loajalita, důvěra, spokojenost. Najednou se bude v práci cítit lépe. A ví, že cestou k vyhazovu by bylo právě odhalení krádeží. A to nechce riskovat.

Kde je ta hranice?

No jo, vyšší mzda, ale jaká? Kde je ta hranice? Pomůže menší navýšení mzdy, aby zaměstnanec přestal krást? Nebo mu to bude stále málo a bude pokračovat? A co opačná situace, když bude navýšení mzdy skutečně vysoké a od krádeží by ho odradila i polovina nabídnuté částky. Není nakonec lepší, když by zůstal u těch drobných krádeží v řádech stokorun? Není to pro obě strany win – win situace?

Anketa

Ukradli jste něco v práci?
Ano, ukradl
73,3 %
Ne, neukradl
26,7 %
Chystám se
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz