Hlavní obsah
Krása a fitness

Chodí v posilovnách vyzývavě oblečené, ale dívat bychom se na ně neměli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Do posilovny chodím přes 10 let. Poslední roky by se tam „módní policie“ skutečně vyřádila.

Článek

Nejsem žádný kulturista, dokonce doma nemám ani jediný sáček s proteinem. Cvičit chodím, protože se při tom odreaguji a chci si udržet formu. Chci se hýbat, zapotit, posílit svaly. Je mi úplně jedno, kolik zvednu na bench, nebo jaký mám obvod bicepsu. Cvičím hlavně pro zábavu a nějaké závodění a předhánění nechávám těm, co to považují za důležité.

Doby se mění

Začínal jsem v malém maloměstském fit centru. Všichni jsme se tam tak nějak znali, všichni jsme si vzájemně pomáhali, podporovali se. S postupem času jsem začal navštěvovat i větší fitka, v krajském městě. Tam už je to přece jenom jiný level, co do kvality vybavení. Na druhou stranu, je to zde mnohem více anonymní a nedá se mluvit o tom, že bychom tam byli jedna parta. Holt, vše má své klady a zápory.

Zatímco u nás na maloměstě přijde nějaká dívka jen občas, ve větších městech jsou ženy a dívky pravidelné návštěvnice. Za ty roky pozoruji nejenom to, že se zvyšuje jejich počet, ale i to, že se také výrazně mění jejich oblečení.

Kde je ta hranice?

Ne, určitě nejsem příznivce toho, že má žena přijít cvičit ve starém vytahaném smradlavém tričku a kraťasech. V tom dneska už chodí málokdo. Většina včetně mě přijde v něčem, co je primárně pohodlné a také funkční. Tedy, alespoň, pokud jde o nás muže. Ne, že bych si ostatní návštěvníky nějak extra prohlížel, ale prostě je vidět, že praktičnost oblečení převažuje nad stylem.

Ale když jde o ženy, to už je jiná. Často si říkám, kde je ta hranice. Jestli už nastala, nebo nás teprve ještě čeká. Byly doby, kdy i ženy a dívky chodily oblečené primárně prakticky, tak aby se jim dobře a pohodlně cvičilo. Posilovna nebyla výstavní molo, ale místo, kam člověk vyrazil zničit tělo. Ale co se děje teď, to mi hlava nebere.

Je nevhodné se dívat

Co je ve velkých posilovnách naprostým standardem v dámském oblečení? Miniaturní uplé kraťásky, ze kterých vykukují obě půlky skoro až do poloviny. Nebo legíny střihu takového, že se v nich půlky zařezávají stylem, že to musí být až nepříjemné. Top, u kterého si málokdy jsem jistý, zda se jedná o skutečně cvičící oděv, nebo si dívka pouze ponechala svou sportovní podprsenku. Nebo tílko s výstřihem takovým, že snad při předklonu musí ty horní partie vypadnout.

A že vám, takto oblékaným dívkám je nepříjemné, že se na vás muž dívá? Váš problém, pokud podobné outfity považujete za to nejlepší na cvičení. Já se na každou, která si tyto outfity vezme, někdy skutečně mrknu. Přiznávám. Proč? Protože střihy a minimum látky prostě svádí k tomu, aby se muž podíval. Vím, že je to nevhodné, že bych neměl, ale oči fungují jinak do chvíle, než si mozek zpracuje, že je třeba začít ty základní pudy trochu ovládat.

Nechci tu vytahovat nějaké přežité stereotypy, ale je snad jiný důvod to nosit, než přitahování pozornosti ostatních? Tak se potom nedivte, že tu pozornost opravdu přitahujete. Já až jednou přijdu v „boratkách“, také tu pozornost přitáhnu. Ale nikdy si je nevezmu. Prostě vím, jak se obléknout do posilovny, ale i na slušnější večeři, do divadla, na pláž, nebo na svatbu…

Anketa

Navštěvujete posilovny?
Ano, pravidelně
16,5 %
Jenom výjimečně
7,5 %
Ne, nenavštěvuji
76 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3352 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz