Hlavní obsah
Cestování

Mám bezplatnou místenku, tak mazejte z mého místa aneb Kolorit cestování vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nastoupíte, usadíte se a z původně volného místa vás někdo vyhodí. A potom znovu a znovu. Tak vypadá cestování nacpanými vlaky.

Článek

Najít ve vlaku volné místo je těžší než kdy dříve. Ne proto, že by mi snad nesloužil zrak a neviděl bych, zda na konkrétním sedadle někdo sedí, nebo nikoliv. Problém je v tom, že já nepoznám, jestli na tomto sedadle někdo bude, nebo nebude sedět. Tedy, zda tu někdo má takzvanou místenku, tedy rezervované místo.

Nebylo to běžné

Místenky do vlaků sice existují od nepaměti, ale nebylo to nic běžného. Spíše se týkaly prvních tříd, nebo různých mezinárodních expresů, kde chtěl mít člověk jistotu místa. Teď se ale místenky dostávají nejenom do rychlíků, ale dokonce i do některých spěšných vlaků. A zatímco dříve byla taková rezervace místa vždy zpoplatněna, teď je pro ty technicky zdatnější zcela zdarma.

Šlendrián průvodčích

Označit sedadlo, které je rezervováno, by měl ve vlaku průvodčí. V těch méně technologicky vyspělých vagonech pomocí jednoduchého lístečku. V těch modernějších už funguje elektronika a rezervace se zobrazuje na malém displeji nad sedadlem.

Informaci o rezervaci ale získáte jenom v případě, že se průvodčí na vyznačení takového místa nevykašle. Samozřejmě chápu, že když si někdo rezervuje sedadlo pár minut před odjezdem vlaku, není v silách vlakové osádky sedadlo hned označit. Ale když procházíte vagonem, kde není ani jedno označení a potom se desítky lidí dožadují svých rezervovaných míst, těžko uvěřit, že by si snad všichni své jízdenky koupili před pár minutami.

Kouzelná expresní rezervace

Také je dobré pamatovat na zajímavé označení „expresní rezervace“. Pokud sedadlo toto označení nese, dochází k zajímavému paradoxu. Jedná se o místo, které může být, ale nemusí být obsazené. Pokud si na něho sednete, riskujete, že vás někdo vyhodí. Anebo také ne. Právě místa umožňující expresní rezervaci jsou ty, kam si mohou lidé rezervovat sezení právě na poslední chvíli, třeba v poslední minutě odjezdu vlaku.

Ten, kdo si na takto označené místo sedne, musí riskovat. Buď mu zůstane volné až do cíle jeho cesty, nebo ho někdo vyhodí. A nejenom v počáteční stanici, ale i klidně během jízdy. Takto systém prostě funguje.

Místenka zdarma

Že by lidé začali za cestu vlakem více utrácet a kupovat si ke svým jízdenkám i místenky? Ale kdeže, místenky jsou totiž zdarma. Tedy v případě, že si jízdenku koupíte buď přes e-shop Českých drah, nebo prostřednictvím aplikace Můj vlak. Benefit za využití elektronické objednávky jízdního dokladu je právě možnost přidat si k jízdence bezplatnou rezervaci místa, tedy místenku. Samozřejmě pokud to daný vlak umožňuje.

Jak zjistit, zda na místě někdo sedí?

Pokud je odpovědný průvodčí, je takové místo náležitě označeno. I detailem, odkud a kam, cestující s místenkou jede. Pokud ale místo obsazeno není, v podstatě to nezjistíte. Větší šanci na to, že vás nikdo nevyhodí, získáte tak, že si nesednete na místa označená jako „expresní rezervace“.

Potom je ještě možnost mít v mobilu aplikaci, kde se dá zobrazit, jaká místa jsou a nejsou rezervovaná. Ale pořád to neznamená, že si to sedadlo někdo nerezervuje třeba v průběhu jízdy. Aplikace Můj vlak tak může být cesta ke zjištění volných míst, ale z logiky věci, pokud už bych danou aplikaci v mobilu měl, rovnou si skrz ni bezplatně rezervuji sedadlo, abych měl jistotu, že mě opravdu nikdo nevyhodí.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz