Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nebuď Grammar Nazi, je to trapné a pokrytecké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Chápu, že chyby v textech mnoha lidem vadí. Ale opravdu natolik, že neporozumí danému sdělení? Či z principu odmítnou výhodnou nabídku?

Článek

Ne každý pojem Grammar Nazi. Tak začneme krátkým vysvětlení. Tento pojem, jehož doslovný překlad je gramatičtí nacisté, označuje skupinu lidí, komunitu, která se usiluje o dodržování pravopisu, gramatiky a další jazykové kodifikace a úzu u psaného slova. Grammar Nazis jistě znáte. Stačí se podívat na jakoukoliv diskuzi a mezi příspěvky často najdete spoustu takových, které nesouvisí s tématem, jen upozorňují na chyby. Chápu, že někomu mohou chyby doslova „trhat oči“, ale buďme tolerantní a hlavně, mějme nadhled.

Eso ve svém oboru

Každý člověk je jiný. Někdo vyniká ve sportu, další v chemii, jiný ve strojařině. Někdo je profík přes počítače, další má zlaté české ručičky. A někdo ovládá pravopis a gramatiku lépe, jiný hůře. Tak to prostě je. Nejsme všichni stejní, nemáme stejná nadání. Nemáme talent na vše. Jsou věci, které nás vyloženě nebaví.

Milí Grammar Nazis, vzpomeňte si na to, až si doma například vymalujete byt. Co by na to řekl profesionální malíř? Nebo až pojedete někam autem, co by na vaši jízdu řekl takový instruktor autoškoly? A až se budete trápit s nefunkčním počítačem, jak by se vám asi vysmíval IT expert? A mohl bych pokračovat.

Někdo precizně zvládá jednu věc, další druhou. A stejně, jako budou stěny bytu vymalovány a řidič dojede do cíle, sdělení s chybami je a bude pochopitelné. To, že někde chybí čárka nebo je použito špatné „i“ ještě neznamená, že smysl textu není pochopitelný. A ano, známé „pojďme jíst děti“ versus „pojďme jíst, děti“ samozřejmě znám.

Odmítnete zajímavou nabídku?

Grammar Nazis mohou mít různou motivaci. Někdy jim opravdu může jít o dodržování pravopisu a gramatiky. Jindy zase mají potřebu si do někoho rýpnout. Nebo může být upozornění na chybu cestou, jak vykličkovat z problémů, když došly argumenty.

Faktem ale je, že pár běžných chyb nijak nezmění sdělení. Každý Grammar Nazi zcela určitě pochopí, co chtěl autor říci. A je jedno, zda se jedná o diskusní příspěvek, nebo třeba informace na webových stránkách firmy.

Co kdyby se takový Grammar Nazi účastnil soutěže o drahý zájezd. Ten by vyhrál, ale v informačním emailu by byly chyby. Přijal by pokrytecky tuto cenu, nebo by trval na tom, že chyby v textu se netolerují, bez ohledu na následky?

Anketa

Jste Grammar Nazi?
Ano, jsem
69,2 %
Ano, ale výjimečně
30,8 %
Ne, nejsem
0 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz