Hlavní obsah
Práce a vzdělání

„Pořádná práce“ je taková, kterou by nikdo dobrovolně nedělal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Také jste slyšeli, že byste měli jít dělat „pořádnou práci“? A jaká to vlastně je a jak vypadá?

Článek

Slýcháme to kolem sebe, čteme to na internetových diskuzích. Co? No, že bychom my, nebo někdo o kom se píše, měl jít dělat pořádnou práci. Pokud jste se nad touto radou nikdy nepozastavili, je na to nejvyšší čas. Pojďme se podívat, co to vlastně ta „pořádná práce“ je.

Tvrdě makat

Pokud si myslíte, že pořádnou prací se rozumí opravdu speciální, zcela výjimečné zaměstnání, pletete se. Hlavní parametr té pořádné práce je nutnost více než hlavu, použít sílu. Ano, je to manuální práce. Jakákoliv. Pokud se v takovém zaměstnání člověk dře jako pes, chodí domů utahaný a na nic jiného nemá náladu, je to přesně to, o čem se mluví.

Rady mají svůj smysl

Chápejme kontext. Je logické, že když bude člověk z té pořádné práce chodit extrémně utahaný, je logické, že nebude mít na cokoliv jiného náladu. Tedy, nebude mít například čas na natáčení YouTube videí, nebude mít čas řešit svou sexuální orientaci či své pohlaví, nebude mít čas řešit své psychické zdraví. Též pochopitelně nebude mít čas ani na různé koníčky, které se více či méně vymykají normálů. V tom tkví gró pořádné práce.

Co je to za práci?

Pořádná práce je prostě jakákoliv, kde nemusíte moc přemýšlet a kde se pořádně zhuntujete. Takže to můžou být manuální výkopové práce, ale může to být i práce ve fabrice u pásu. Ideálně potom ve dvanáctihodinových směnách. Společným jmenovatelem takové práce je především to, že k ní nepotřebujete žádnou extra velkou kvalifikaci.

Ač si mnozí myslí, že ta jejich pořádná práce je středobod vesmíru, jsou na omylu. Jejich pozici může zastávat opravdu každý, pokud zvládne pár desítek minut na zaškolení. Ono na držení krumpáče či lopaty, nebo kompletaci dílů na výrobní lince, k tomu opravdu není potřeba více než pár tříd základní školy.

Taková, kterou by nikdo nechtěl dělat

Znáte někoho, kdo tuhle pořádnou práci skutečně dělá? A co na ní říká? Já jsem se nesetkal s tím, že by si ji chválil. Že by chodil do práce s radostí, nebo že by se těšil na výplatu. Obvykle ho taková práce extrémně štve a chodí do ní jen proto, aby měl z čeho žít.

Takže, sečteno, podtrženo. Až vám bude někdo říkat, že byste měli jít dělat „pořádnou práci“, dejte sbohem svému zaměstnání, dejte sbohem svým zájmům a přihlaste se na mysl otupující pozici, na které nikdo nepracuje rád, a přesto ji ostatním doporučuje. Dobrovolně by takovou práci totiž nikdo nedělal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz