Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prodej kaprů z kádí je prý zlo. Ale vakuovaná půlka nevadí, ta je v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Před některými obchodními řetězci živého kapra z kádě nekoupíte. Společnosti tím chtějí přispět k větší ochraně zvířat a udržitelnějšímu obchodování s rybami. Konkrétně se tento „bojkot“ týká řetězců Lidl a Billa.

Článek

Také je pro vás symbolem Vánoc kapr? Pokud ano, je třeba si dopředu zjistit, kde ho koupíte. Už několik let je standardem, že se několik dní před Vánoci objeví kádě s kapry před mnoha obchody. V loňském roce byl výjimkou Lidl, letos se k němu přidá také Billa. Před těmito obchody kádě s vánočním kaprem neuvidíte.

Hezké řeči

Ochrana zvířat, udržitelnější obchodování s rybami, životní prostředí… To všechno jsou ty hezké řeči, které dobře vypadají v médiích. A najde se jistě řada lidí, kteří tomu tleskají a nadšeně povykují o tom, jak je daný obchod odpovědný. No, a na tu druhou stranu mince už se jaksi zapomíná. Pokud chci být opravdu odpovědný, je třeba dělat to nejenom „na oko“, ale opravdu.

Venku vadí, uvnitř nevadí

Pokud jste chtěli pro kapra před Lidl, máte smůlu. Když ale ujdete pár kroků navíc, přímo do Lidlu, usměje se na vás štěstí. Venku kádě s kaprem vadí, ale v igelitu zabalená půlka ryby, vystavená na pultu, už není žádný problém.

Ne, nepokoušel jsem se kontaktovat tiskovou mluvčí s dotazem, zda tento kapr na jejich pultě zemřel přirozenou smrtí na stáří, či zda igelit, do kterého je zabalený, je ten z minulých Vánoc – aby to zapadalo do trendu ochrany zvířat, udržitelnosti a ochrany přírody. Ani jsem se neptal, zda na tu půlku vakuovaného kapra čekal poctivě rybář u rybníka s prutem, potom se mu omluvil, pomazlil se s ním a následně ho humánně usmrtil. Ptát se na něco podobného je zbytečné, protože jakmile se cokoliv dělá ve velkém, dokážeme si představit, jaké podmínky s ohledem na zvířata v daných závodech panují.

Tak co je lepší?

Ptám se tedy, co je lepší? Kapr v kádi, na kterého si můžu ukázat a kterého mi prodejce „klepne“ přímo před očima. A u kterého mám jistotu dokonalé čerstvosti. Podobně, jak bych byl na rybách a přímo z rybníka si rybu vytáhnul a hodil na rozpálený gril. A pokud nejsem rybář, je to stejné, jako bych si pro dokonale čerstvou rybu došel na sádky nebo do rybárny. Kde si ji klidně můžu odnést i živou nebo v dokonalé čerstvosti, jelikož byla zabita skutečně vteřiny před tím, než skončila v mé tašce.

Ale teď začínám přemýšlet. Dle logiky Lidlu. Je tedy snad lepší ta půlka vakuovaná v igelitu, o které nevím vůbec nic. Nevím, jak kapr vypadal před zabitím ani kde plaval. Také nevím, jak byl zabitý, zda se netrápil či jak dlouho byl skladován a kde. Stejně tak netuším, jak byl následně skladován a převážen, než se vůbec dostal na pult daného obchodu.

Za sebe mám celkem jasno, co budu preferovat, a proto vyrazím pro kapra ke kádi. Ale kdo chce být pokrytecky odpovědný k životu zvířat a přírodě, má také svou alternativu. Hezky k pultu pro tu půlku.

Jo a abych nezapomněl, kilo třeboňského kapra z kádě má stát kolem 130 – 140 korun. Ta v igelitu zabalená půlka „v akci“ vychází v přepočtu na kilogram na 269 Kč. A to se vyplatí!

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2426016, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2450856, https://www.lidl.cz/p/kapr-puleny/p10012678

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz