Hlavní obsah
Umění a zábava

Básnický žambrejz: Aleš Kauer je moderní trubadúr se syntetizátorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nedělní chvilka poezie.cz, Karel Škrabal

Michaela von Pacher a Aleš Kauer během vystoupení projektu Make up not war

Když je básník hudebníkem, glosátorem, natož pak nakladatelem a promotérem, nezbývá mu než být také aktivistou ve věcech lidství, přírody, míru a lásky.

Článek

Práce na mnoha uměleckých projektech je bohužel i tryzna, protože tvorba takového člověka nemá jednouchou percepci. Renesanční osobnosti totiž bývají „trestány“ mechanickým vnímáním útržků své košaté osobnosti.

Aleš Kauer a Michaela von Pacher přidali před lety díky legendárnímu projektu Make up not war hudebně poetickým pásmům také výrazový tanec, čímž předběhli vývoj scénického ztvárnění poezie o několik let. V časech, kdy básníci s počítačem běžně improvizují do rytmických či melodických beatů, je proces progrese spíše obyčejně formální než ideový.

Nejtěžší tak Kauer má paradoxně u novinářů, publicistů, literárních kritiků, než u čtenářů či posluchačů, kteří se jen naladí a poslouchají nebo čtou a nemusí nic říkat nebo psát.

A co básník Aleš Kauer, který tak oslnil na Měsící autroského čtení v Brně v roce 2023: ZDE. Jeho poezii publikovala i NCHP.cz - ZDE.

Nejraději ho přitom veřejnost vnímá jako nakladatele, navíc když největší předností jeho značky Adolescent je angažovaná tvorba. „Ta je poměrně blízká mladým lidem,“ řekl básník Deníku.

„Vlastně nedokážu říct, jak to vnímají lidi z venku. Ale ano, samozřejmě, poezie je dnes totálně minoritní záležitost. Pro mě ale ne, já se v tom pohybuji a mám pocit, že je jí všude kolem plno. Do nakladatelství mi pořád chodí nějaké rukopisy“ dovysvětlil Aleš Kauer.

Aleš Kauer je jednou z nejvýraznějších osobností současné literární scény. Třeba básník a literární promotér Karel Šrabal by ho rád poctil třeba takovou Magnesii Literou. „Aleš Kauer a jeho nakladatelství Adolescent za jedinečný výběr autorů i zpracování knih, které jsou v podstatě bibliofilskými kusy,“ uvedl v jedné anketě na téma, kdo si cenu zaslouží.

Nad všemi uměleckými výpady Aleše Kauera se ovšem vznáší jedno veledůležité lidské stigma. „Otázky týkající se budoucnosti a bezpečí mladých lidí v kontextu sexuality a identity jsou důležité. Chtěl bych do budoucna věřit v lépe vyladěnou citlivost, ale nevím…“ popsal v Alarmu.

„Pro mě jako angažovaného queer umělce je nejdůležitější knihou roku román Rozložíš paměť Marka Torčíka. Přesně zachycuje strukturu našich queer životů. Jsem opět překvapen, jak jsou tyto životní cesty podobné, zejména v těch nejkrutějších okamžicích. Jsem tedy rád, že to zase někdo napsal i za nás. Navíc tak dobře!“ vyjádřil se Kauer v alarmovské anketě o knize roku 2023.

Aleš Kauer má také velmi pěkné stránky na internetu - nahlédnout do nich můžete ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz