Hlavní obsah
Umění a zábava

Básnický žambrejz: Multimediání Nela strká básně do expozic v galeriích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Měsíc autorského čtení, foto se svolením auora pro NCHP.cz

„Daniel Hradecký. To je pro mě fatální setkání. K jeho knihám jsem se dostala v době, kdy mi vůbec nebylo psychicky dobře, a jeho texty mi pomáhaly přežít,“ prozradila Nela Bártová v rozhovru pro Tvar.

Zatímco starší generace bojuje za práva poezie těžkotonážním způsobem: básně x próza, ta mladší se s ní nepáře a místo odvahy k poezii sbírá jen prostor a čas.

Článek

Ne nadarmo se výtvarné umělkyně a umělci současnosti pouští zhusta nejen do poezie, ale i do hudby a dalších příbuzných disciplín. Je tolik možností, jak ochutnávat či okolkovat svět. Žádná forma přitom není tabu. Umění je vše, co autor tvůrčím způsobem zpracuje.

Nela Bártová je na tomto poli nejen totální solitérka, ale zároveň ta svobodnější a osobitě angažovanější, jako by tušila, že začít se musí od sebe a základem je nemilovat zbytečně lidi a svět, který před ní někdo nějak postavil.

Z nádechu všudypřítomné apokalypsy se už tak nehroutí a jak sama tvrdí, dokáže si užívat života, umění a možnosti tvořit.

„V mých básních je humor většinou nějaká slupka, pod kterou je něco dost smutného, až tragického. A tahle slupka je dost tlustá, takže pod ni nejde moc vidět,“ prozradila Milanovi Ohniskovi v rozhovoru pro Tvar. Hrubá báseň Nely Bártové na NCHP.cz

Bártová navíc zbytečně nepochybuje, protože řeší jen to, co cítí, co pozoruje, co jí zajímá a tím pádem i zachraňuje. „Autenticita. Stoprocentně. Proto se ničeho neštítím. Jakmile bych se ve svých textech za něco styděla nebo něco skrývala nebo bych neřekla naplno, jak to je, bylo by to pro mě falešné nebo neúplné. A tím pádem neautentické,“ uvedla v rozhovoru.

Foto: Tomáš Blažek, festival Přešlap, foto se svolením autora

Nela Bártová

Jamile je tématem nějaký problém, nastupuje profesionalita místo rozvlněné emoce. „Spíš se cítím jako solitérka. Ale zároveň dobře vím, že spousta tvůrců mé generace vnímá stejné problémy. Hodně z nás řeší podobné věci: nekončící krize a z toho plynoucí vnitřní potíže… současné mladé umění je hodně angažované a snaží se být čím dál víc otevřené světu a širší veřejnosti,“ řekla Ohniskovi.

Na léčivé básně…

Až do 1. června vystavuje Galerie 3 Domu umění v Ústí nad Labem projekt Nely Bártové – Ohrwurm. Skladba ohrwurm mapuje lázeňské prameny v Karlových Varech, jak je zachytila za rezidenčního pobytu projektu Esence místa / Karlovy Vary, září 2023.

„Pro zachycení tohoto jedinečného prostředí autorka použila improvizovaný hydrofón pro záznam zvuků vody a na snímání vibrací v zemi použila geofón (kontaktní mikrofon snímající vibrace v zemi). Obě nahrávky zkomponovala do aktuálně prezentované skladby a zvukovou instalaci doplnila o autorské básnické texty,“ popsala kurátorka Adéla Machová.

„Pokud budeme dostatečně vnímaví ke svému prostředí, staneme se vůči němu citlivějšími. Pokud si poslechnu, jak zní zem, po které chodím, možná se vůči ní stanu citlivější,“ přiblížila projekt autorka.

Foto: Galerie Věž Frýdek Místek, foto se svolením autora

Dominika Bárt a Nela Bártová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz