Hlavní obsah
Zdraví

Cyklická žena: víte v jaké fázi cyklu se nacházíte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nedělní kafíčko

Miranda Gray. Cyklická žena.

Všechny ženy a dívky sem! Pokud vám byl doposud váš menstruační cyklus jen na obtíž a chtěly jste se ho zbavit, možná vás tento článek inspiruje a budete o něm přemýšlet jinak.

Článek

Jako ženy a dívky samozřejmě všechny víme, co to je menstruace. Ke každé z nás dřív nebo později přijde. Ale co o ní, potažmo celém cyklu vlastně víme? Většinou nám kolem desátého roku věku řekne maminka nebo kdokoliv jiný v okolí, že až to přijde, nemáme se bát. Nemáme se lekat.Bude to každý měsíc a musíš to vydržet.V nejlepším případě nás poučí o vhodné hygieně a pořídí nám rezervní balíček vložek. Některé bohužel neměly štěstí a nikdo jim neřekl ani tohle.Ale většinou se už nedozvíme, co se děje uvnitř a jak pracovat s našimi pocity, které díky hormonům budou přicházet a odcházet. Já vám chci dnes předat něco víc, jiný úhel pohledu.

Menstruační cyklus trvá asi 28 dní a můžeme ho rozdělit na čtyři fáze - doba před ovulací, ovulace, doba před menstruací a samotná menstruace.Nebudu vám tady popisovat, co se v které fázi děje z lékařského nebo fyzického pohledu. Toho jsme si všechny vědomy. Chtěla bych poodkrýt to, co se během jednotlivých fází děje po emoční a hormonální stránce, a jak by se to dalo využít v náš prospěch.

Autorka knihy „Cyklická žena“ Miranda Gray - se věnuje zkoumání menstruačního cyklu a jeho vlivu na ženské vnímání více než dvacet let. Je autorkou dalších knih s ženskou tematikou, jako je Rudý měsíc a Probuzení ženské energie a je iniciátorka celosvětového hnutí nazvaného „Požehnání ženského lůna“. Ve své knize nazvala fáze cyklu takto:

1.Reflektivní fáze: pasivní, 1.- 6. den (menstruace)

Je to čas pro vnitřní zpracování věcí, nalézání podstaty, čas pro regeneraci sil a odpočinek. Klesá naše schopnost se soustředit. To je v pořádku a dovolte si zpomalit! Je to doba, ve které máme pečovat o své tělo a mysl, aby nám bylo dobře. Přestaňme se v tomto období hnát za výsledky a mysleme co nejvíc na sebe a naše potřeby.

2. Dynamická fáze: aktivní, 7. - 13. den (doba před ovulací)

S končící menstruací se vynořujeme ze stavu jakési hibernace. Cítíme příval nové energie a elánu. Jsme plné motivace něco dělat. Například vymalovat celý dům, teď! Tato fáze je nejvhodnější dobou, chceme-li něco změnit nebo se něco nového naučit. Naše mysl je soustředěná a máme výbornou paměť.

3. Expresivní fáze: pasivní, 14. - 20. den (ovulace)

Opět klesá naše potřeba něco aktivně konat. Stáváme se jemnějšími a citlivějšími, více si uvědomujeme potřeby druhých. Optimální doba pro vyjadřování vděčnosti nejen k sobě a svému životu, ale i k druhým. Zde buďme šťastné a věčné za všechny a za vše, co jakkoli obohacuje náš život. Ideální fáze zářit a získat, co chceme! Expresivní fáze nám přináší velkou vnitřní sílu, tak toho využijme.

4. Kreativní fáze: aktivní, 21. - 28. den (doba před menstruací)

Pro řadu žen je tato fáze nejobtížnější ze všech. Intenzita projevů vášní a emocí je zde nejvyšší. Tato fáze v nás vyvolává pocity úzkosti, strachu nebo nedostatku. Tady je moje hlavní myšlenka smyslu tohoto článku. Dát vám v této fázi pomocnou ruku a ujistit vás všechny, že je to naprosto běžné a normální. Pokud se přistihnete, že zrovna prožíváte úzkost, strach nebo depresi, zkuste se zamyslet nad tím, jestli to, co se odehrává ve vaší hlavě, není jen důsledek kreativní fáze. Když si to uvědomíte, možná vám dojde, že se vlastně nic neděje, jen si s námi pohrávají naše hormony a uleví se vám.

Podle autorky knihy „Cyklická žena“je klíčem k využití našeho cyklu plánování. Plánování jak fyzických, tak emočních sil do celého cyklu.

Tohle byla jen malá ochutnávka z knihy „Cyklická žena“. Moje velká modla v této oblasti. Přála bych si, aby každá žena a dívka měla někoho ve svém okolí, kdo jí o této krásné knize nebo její metodě poví. Aby mohla naplno využívat náš dar, naše ženství.

Ženy, mějte se krásně a pečujte o sebe!

P.S. U zdroje najdete adresu webu, kde je možné si objednat jak knihu, tak magnetický plánovač na ledničku.

Zdroj: kniha Cyklická žena od Mirandy Gray a web: https://lifehacking.store/cyklicky-magnet-pro-zeny/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz